Infrastructuur

Optie 6: Aandacht voor erfgoedwaarde

De energieprestatie van je erfgoed verbeteren, vraagt om maatwerk.

Hebt u patrimonium dat erfgoed waarde heeft, maar niet erkend is als erfgoed, en wilt u tijdens de energieaudit bij de uitwerking van de maatregelen in TERRA een goede afstemming zien tussen het energiebesparend effect van de maatregelen en het behoud van de erfgoedwaarden, dan dient u deze optie aan te vinken bij uw aanvraag voor een energieaudit. 

Uitvoeringsvoorwaarden

  • Kan enkel aangevraagd worden in combinatie met een energieaudit.
  • Belangrijke voorwaarde opdat deze optie kan uitgevoerd worden in uw gebouw is wel dat de informatie over de erfgoedwaarde van het gebouw hierbij kan bekomen worden via:
    • ofwel een door de zorgvoorziening aangeleverd beheersplan(*) van het gebouw, waarin de het studiebureau de erfgoedwaarde van het gebouw en de specifieke gebouwschilelementen kan opzoeken.
    • ofwel ondersteuning vanuit (externe) erfgoed-expertise vanuit de zorgvoorziening zelf, die bij de uitwerking van de maatregelen mee input geeft aan het studiebureau over de erfgoedwaarde van het gebouw en de specifieke gebouwschilelementen.

(*) Om beschermd erfgoed goed te kunnen beheren, is het belangrijk om na te denken over de ambities die je wil verwezenlijken op langere termijn. In een beheersplan geef je weer waar je met het onroerenderfgoed naar toe wil en hoe je dat zal doen.

Output?

In de energieaudit wordt er bij de uitwerking van de maatregelen extra rekening gehouden met de erfgoedwaarde van het gebouw, , zonder dat dit resulteert in een aparte ‘Energieaudit Onroerend Erfgoed’.  
Bent u op zoek naar een specifieke en gedetailleerde ‘Energieaudit Onroerend Erfgoed’ conform de richtlijnen van Agentschap Onroerend Erfgoed, dan dient u het basisproduct ‘Energieaudit Onroerend Erfgoed’. 

Sector(en)
Eerste lijn
Geestelijke Gezondheidszorg
Gehandicaptenzorg
Jeugdhulp
Kinderopvang
Residentiële ouderenzorg
Revalidatie
Thuiszorg
Welzijnsvoorzieningen
Woonzorg
Ziekenhuizen