Basisprincipe van schoonmaken, reinigen en desinfecteren

Basisprincipe van schoonmaken

Bron: herwerkte versie - 2024 09 05 HOST ZW Limburg_Intervisie - schone schijn_de magie van reiniging en desinfectie.pdf
Bron: herwerkte versie - 2024 09 05 HOST ZW Limburg_Intervisie - schone schijn_de magie van reiniging en desinfectie.pdf

Bij reinigen en desinfecteren is de juiste volgorde belangrijk. Anders kan een oppervlak juist extra vervuild worden. 

Altijd eerst reinigenVuil, stof of lichaamsvochten verminderen de werking van desinfectiemiddelen. 
Van boven naar beneden, ga van schoon naar vuil (S-vormig)Zo voorkom je dat vuil zich verspreidt naar reeds schoongemaakte zones.
Besmet en niet besmet materiaal gescheidenGebruik materiaal uit een vuil gedeelte nooit in een proper gedeelte.
Juiste product kiezenHet product moet geschikt zijn voor de situatie en het materiaal.
Juiste dosis en concentratieGebruik maatbekers of een kant-en-klare gebruiksoplossing.
Respecteer contacttijd (desinfectiemiddel)Het middel moet lang genoeg inwerken om effectief te zijn.
Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)Gebruik PBM, indien nodig, volgens veiligheidsvoorschriften van de fabrikant. 
SchoonmaakmedewerkersVolgen algemene en specifieke voorzorgsmaatregelen. 
ProductenSommige producten reinigen en desinfecteren tegelijk → sneller en gebruiksvriendelijker

Basisprincipes van reinigen

Reinigen = zichtbaar en onzichtbaar vuil verwijderen om te voorkomen dat micro-organismen zich vasthechten of verspreiden.

 

Belangrijke basisprincipes bij het reinigen zijn: 

Handwarm sopwaterZorgt dat het schoonmaakmiddel goed oplost en effectief werkt.
Juiste doseringLet op de aanbevolen hoeveelheid schoonmaakmiddel 
Nooit verschillende schoonmaakmiddelen mengenKan gevaarlijk zijn of de werking verminderen
Per kamer aparte schoonmaakdoekGebruik materiaal uit een vuil gedeelte nooit in een proper gedeelte 
Schoonmaakdoek enkel aan het begin nat makenVermijdt besmetting van de emmer met sopwater
Onderhoud schoonmaakmateriaalZorg dat schoonmaakmateriaal in goede staat blijft. 

Basisprincipe van desinfecteren

Desinfecteren = micro-organismen inactiveren of verminderen tot een aanvaardbaar niveau.

 

Belangrijke basisprincipes bij het desinfecteren zijn: 

Eerst reinigenDesinfecterende middelen werken onvoldoende bij aanwezigheid van vuil, lichaamsvochten of stof.
Juiste productkeuze

Bv. in de keuken: moet product voldoen aan HACCP-richtlijnen (voedselveiligheid)

Product moet minimaal virus-, bacterie- en schimmeldodend zijn.

Het product moet materiaalvriendelijk zijn en niet schadelijk voor de omgeving.

Correct gebruik

Respecteer concentratie en dosering (gebruik maatbekers of kant-en-klare oplossingen).

Houd altijd rekening met de contacttijd. Hoe korter de inwerktijd, hoe praktischer. 

Persoonlijke beschermingGebruik de juiste PBM volgens de veiligheidsvoorschriften van de fabrikant. 
Toepassing 

Voorkom overdracht van micro-organismen tussen lokalen (gebruik per kamer een andere doek, vervang schoonmaakmaterialen op tijd).

Medische hulpmiddelen/instrumenten die bij meerdere bewoners worden gebruikt, moeten na elk gebruik gereinigd en gedesinfecteerd worden.

Laat het gedesinfecteerde oppervlak aan de lucht drogen.

 Idealiter gebruikt een zorginstelling één ontsmettingsmiddel dat aan alle vereisten (virus-, bacterie- en schimmeldodend) voldoet → eenvoudiger voor personeel en trainingsproces beperkt.