Basisprincipe van schoonmaken, reinigen en desinfecteren
Basisprincipe van schoonmaken
Bij reinigen en desinfecteren is de juiste volgorde belangrijk. Anders kan een oppervlak juist extra vervuild worden.
| Altijd eerst reinigen | Vuil, stof of lichaamsvochten verminderen de werking van desinfectiemiddelen. |
|---|---|
| Van boven naar beneden, ga van schoon naar vuil (S-vormig) | Zo voorkom je dat vuil zich verspreidt naar reeds schoongemaakte zones. |
| Besmet en niet besmet materiaal gescheiden | Gebruik materiaal uit een vuil gedeelte nooit in een proper gedeelte. |
| Juiste product kiezen | Het product moet geschikt zijn voor de situatie en het materiaal. |
| Juiste dosis en concentratie | Gebruik maatbekers of een kant-en-klare gebruiksoplossing. |
| Respecteer contacttijd (desinfectiemiddel) | Het middel moet lang genoeg inwerken om effectief te zijn. |
| Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) | Gebruik PBM, indien nodig, volgens veiligheidsvoorschriften van de fabrikant. |
| Schoonmaakmedewerkers | Volgen algemene en specifieke voorzorgsmaatregelen. |
| Producten | Sommige producten reinigen en desinfecteren tegelijk → sneller en gebruiksvriendelijker |
Basisprincipes van reinigen
Belangrijke basisprincipes bij het reinigen zijn:
| Handwarm sopwater | Zorgt dat het schoonmaakmiddel goed oplost en effectief werkt. |
|---|---|
| Juiste dosering | Let op de aanbevolen hoeveelheid schoonmaakmiddel |
| Nooit verschillende schoonmaakmiddelen mengen | Kan gevaarlijk zijn of de werking verminderen |
| Per kamer aparte schoonmaakdoek | Gebruik materiaal uit een vuil gedeelte nooit in een proper gedeelte |
| Schoonmaakdoek enkel aan het begin nat maken | Vermijdt besmetting van de emmer met sopwater |
| Onderhoud schoonmaakmateriaal | Zorg dat schoonmaakmateriaal in goede staat blijft. |
Basisprincipe van desinfecteren
Belangrijke basisprincipes bij het desinfecteren zijn:
| Eerst reinigen | Desinfecterende middelen werken onvoldoende bij aanwezigheid van vuil, lichaamsvochten of stof. |
|---|---|
| Juiste productkeuze | Bv. in de keuken: moet product voldoen aan HACCP-richtlijnen (voedselveiligheid) Product moet minimaal virus-, bacterie- en schimmeldodend zijn. Het product moet materiaalvriendelijk zijn en niet schadelijk voor de omgeving. |
| Correct gebruik | Respecteer concentratie en dosering (gebruik maatbekers of kant-en-klare oplossingen). Houd altijd rekening met de contacttijd. Hoe korter de inwerktijd, hoe praktischer. |
| Persoonlijke bescherming | Gebruik de juiste PBM volgens de veiligheidsvoorschriften van de fabrikant. |
| Toepassing | Voorkom overdracht van micro-organismen tussen lokalen (gebruik per kamer een andere doek, vervang schoonmaakmaterialen op tijd). Medische hulpmiddelen/instrumenten die bij meerdere bewoners worden gebruikt, moeten na elk gebruik gereinigd en gedesinfecteerd worden. Laat het gedesinfecteerde oppervlak aan de lucht drogen. |
| Idealiter gebruikt een zorginstelling één ontsmettingsmiddel dat aan alle vereisten (virus-, bacterie- en schimmeldodend) voldoet → eenvoudiger voor personeel en trainingsproces beperkt. |