Begrippen

Reinigen

Reinigen of schoonmaken is het verwijderen van zichtbaar vuil en onzichtbaar organisch materiaal van voorwerpen en oppervlakken. Zo voorkom je dat micro-organismen zich kunnen vasthechten, vermenigvuldigen of verspreiden.

Doel: vuil mechanisch verwijderen (door te wrijven). In de meeste situaties volstaat systematisch en frequent reinigen.

Er zijn twee methoden van reinigen:

Droog reinigen Verwijderen van stofdeeltjes met een elektrostatisch geladen (wegwerp)doekje of microvezeldoek Verwijdert tot 90% van de micro-organismen.
!Niet vegen met een bezem of stoffer -> stofdeeltjes waaien op en verplaatsen zich.  
Nat reinigenVuil losmaken met water en een neutraal schoonmaakmiddel 

Contacttijd en gebruiksvoorschriften van het schoonmaakmiddel respecteren.

Vuil wordt verdund en de besmettingsgraad vermindert. 

De keuze tussen droog en nat reinigen hangt af van:

  • de aard van het vuil
  • de ruimte waarin je werkt. 

Desinfecteren

⚠️ In sommige situaties is reinigen niet voldoende en moet je na de reiniging ook desinfecteren. Bijvoorbeeld wanneer een oppervlak of voorwerp bevuild is met:

  • Bloed
  • Braaksel
  • Ontlasting
  • Bij bepaalde infectieziekten.

Desinfectie of desinfecteren is het chemisch of thermisch inactiveren of verminderen van micro-organismen tot een aanvaardbaar niveau.

Desinfectie kan op twee manieren:

  • Chemisch: door middel van een desinfectiemiddel
  • Thermisch: door middel van water met een temperatuur van 65°C tot 100°C of met stoom.
Type desinfectieWerkingToepassingVoordelen
ChemischMicro-organismen worden gedood met chemische producten, de desinfectantia

Oppervlakken bevuild met bloed en lichaamsvochten

Materialen die niet tegen hitte kunnen

Bij uitbraken en isolaties

  • Gebruiksvriendelijk
  • Geschikt voor gevoelige materialen 
Thermisch Micro-organismen worden gedood of geïnactiveerd met warmte (65-100°C of stoom)Instrumenten en materialen die hittebestendig zijn (bv. bedpan, urinaal)
 
  • Breed werkingsspectrum
  • Voorspelbaar resultaat
  • Geen resistentie
  • Geen residu
  • Controleerbaar
  • Ecologisch
  • Reproduceerbaar

Oppervlakken - Low Touch en High Touch

Niet alle oppervlakken hebben hetzelfde risico op besmetting. Daarom maken we onderscheid tussen low touch en high touch oppervlakken.

Low touch Worden weinig aangeraakt -> lage kans op contaminatie of bevuiling Deurbladen, muren, vensterbanken, …Reinigen volgens schoonmaaktabel
High touchWorden heel vaak aangeraakt door verschillende personen-> hoge kans op besmetting en verspreiding van micro-organismenDeurklinken, lichtschakelaars, telefoons, speelgoed, liftknoppen, toetsenborden, nachttafeltjes, leuningen van zetels, werkbladen, trapleuningen, leuningen in de gang, toiletbrillen, afstandsbedieningen, Gemeenschappelijk gebruik van tilliften, rolstoelen, ...Vaker en frequent reinigen en/of desinfecteren volgens schoonmaaktabel 

Algemene regels:

  • High touch oppervlakken
    • Minstens 5–7×/week reinigen (door veelvuldig contact grote kans op besmetting).
       
  • Low touch oppervlakken
    • Minstens 1×/week reinigen in de bewonersruimte, extra bij zichtbaar vuil.
    • Minstens 1×/maand reinigen in de inkom, cafetaria, vergaderzalen… en onmiddellijk bij zichtbaar vuil.

De schoonmaakfrequentie voor beide types vind je terug in de schoonmaaktabellen (zie verderpdf bestand113.1kb).