STEC-besmettingen in Belgische woonzorgcentra: rauw gehakt rundvlees meest waarschijnlijke bron van uitbraak
In augustus werden in 11 woonzorgcentra in België besmettingen vastgesteld met de Shigatoxineproducerende Echerichia.coli-bacterie (STEC). Gezondheidsautoriteiten Departement Zorg, Vivalis en Aviq startten samen met het FAVV, Sciensano en het Nationaal Referentiecentrum een uitgebreid onderzoek naar de bron van deze uitbraak. Daarbij werd onder meer de voedselconsumptie in de betrokken instellingen in kaart gebracht en werden verschillende voedingsstalen geanalyseerd. Uit de epidemiologische data en het traceringsonderzoek komt rauw gehakt rundvlees naar voren als de meest waarschijnlijke besmettingsbron. Omdat er geen stalen meer beschikbaar waren van het betrokken lot van het vlees, kan dit echter niet met absolute zekerheid worden bevestigd.
De STEC-uitbraak had een aanzienlijke impact op de volksgezondheid in Belgische woonzorgcentra. In totaal werden in 11 instellingen besmettingen met hetzelfde serotype van de bacterie (E. coli O157) vastgesteld. De uitbraak leidde tot meer dan 70 personen met ziekteklachten en 9 sterfgevallen. Dankzij een sterke multidisciplinaire samenwerking konden intensieve onderzoeken worden uitgevoerd. Onderzoek naar de voedselconsumptie van de getroffen inwoners wees in de richting van rauw gehakt rundsvlees als de meest waarschijnlijke oorzaak van de besmettingen. Ook uit het traceringsonderzoek blijkt dat in alle betrokken woonzorgcentra rundsvlees van hetzelfde lot werd geserveerd. Er werden meer dan 70 voedingsstalen geanalyseerd, afkomstig van resterende getuigenschotels en producten uit de toeleveringsketen. Omdat er geen stalen meer beschikbaar waren van het betrokken lot van het vlees, kan de besmettingsbron echter niet met zekerheid worden bevestigd via laboratoriumanalyses.
“Rauwe voeding kan besmet zijn met ziekmakende bacteriën. We raden kwetsbare consumenten zoals ouderen, jonge kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem aan om deze producten te vermijden of voldoende te verhitten. Zij lopen namelijk een verhoogd risico op ernstige complicaties bij voedselinfecties.” zegt Hélène Bonte, woordvoerster van het FAVV
Gezamenlijk persbericht van het FAVV, AVIQ, Departement Zorg en Vivalis
- Sector(en)
- Residentiële ouderenzorg