Meldingsplichtig

Botulisme

Botulisme is een ernstige neurologische aandoening die vooral voorkomt in de vorm van een voedselintoxicatie en die veroorzaakt wordt door inname van botuline gifstoffen. De eerste symptomen zijn meestal bilateraal dubbelzicht, onduidelijk zicht, monddroogheid en slikproblemen. Het zenuwstelsel wordt progressief aangetast. De infectie wordt gekenmerkt door symmetrisch afdalende slappe verlamming. Er bestaan drie vormen.

Vaccinatie
Geen vaccinatie beschikbaar
Basisvaccinatieschema
Geen onderdeel van het basisvaccinatieschema

Over botulisme

Botulisme is een zeldzame maar ernstige ziekte die het zenuwstelstel aantast en verlammingen kan veroorzaken. De ziekte wordt niet van mens op mens overgedragen, maar via besmet voedsel of wonden.


Symptomen


De eerste symptomen zijn meestal:

  • dubbelzien, onduidelijk zicht, 
  • droge mond 
  • slikproblemen. 


Het zenuwstelsel wordt geleidelijk steeds meer aangetast. De verlamming begint meestal in het gezicht en zakt geleidelijk af naar de rest van het lichaam. 
Als er koorts en diarree optreden, wordt dat veroorzaakt door andere ziekteverwekkers die mogelijk in het eten zaten. 
 

Verspreiding


Botulisme is niet besmettelijk van mens op mens. De ziekte kan op drie manieren ontstaan:

  • Voedselgerelateerd botulisme: door het eten van besmet voedsel, vooral als het slecht verhit of niet goed bewaard is. 
  • Wondbotulisme: als de sporen van de bacterie via een wonde in het lichaam komen
  • Infantiel botulisme: dit komt vooral voor bij baby’s en kan ontstaan door het eten van honing die bacteriesporen bevat.  ( Honing kan een uitzonderlijke besmettingsbron daarvan zijn)

Behandeling

Verlamming ten gevolge van botulisme kan weken tot maanden duren. Tijdens deze periode kan een opname op de intensive care nodig zijn, met beademing en vocht- en voedingsondersteuning. 
Er is een antitoxine beschikbaar. Dit antitoxine is vooral effectief als het vroeg in de ziekte wordt toegediend bij mensen met voedselgerelateerd botulisme.  
 

Preventietips

Botulisme is zeldzaam, maar het nemen van voorzorgsmaatregelen kan helpen om de ziekte te voorkomen.

  • Verhit voedsel goed, vooral als je het lang bewaart of inmaakt. 
  • Wees voorzichtig met honing bij jonge kinderen. 
  • Zorg ervoor dat wonden goed schoon blijven om infecties te voorkomen. 

Informatie voor zorgprofessionals

Samenvatting

Verwekker: Neurotoxine Clostridium botulinum (grampositieve bacterie)
Incubatieperiode: Meestal 12 tot 72 uur na de maaltijd. Aerogeen korter
Besmettingsweg: Via voedsel, wondcontaminatie, darmkolonisatie (infantiel botulisme)
Besmettelijke periode: Niet van mens op mens overdraagbaar
Symptomen: Acuut, koortsvrij beeld. Symmetrische, afdalende, slappe verlamming beginnend met bulbaire paralyse. Begint met multipele symmetrische hersenzenuwverlammingen
 

Richtlijnen

Criteria

Klinische criteria

Foodborne en wondbotulisme


Minstens één van de volgende:

  • bilaterale aantasting van de craniale zenuwen (vb. diplopie, wazig zien, bulbaire zwakte)
  • perifere symmetrische paralyse


Infantiel botulisme
Minstens één van de volgende bij een zuigeling:

  • constipatie
  • lethargie
  • slechte voedselinname
  • ptosis
  • dysfagie
  • algemene spierzwakte
     
Epidemiologische criteria

Minstens één van de volgende:

  • blootstelling aan een gemeenschappelijke bron
  • bloostelling aan gecontamineerd voedsel of drinkwater
Criteria voor laboratoriumconfirmatie
  • detectie van botulinetoxine in een klinisch staal


OF

  • isolatie van Clostridium botulinum (bijvoorbeeld Clostridium botulinum, C. baratii, C. butyricum) voor infantiel botulisme (uit ontlasting) of wondbotulisme (uit wond)


OF

  • detectie van genen die coderen voor botulinetoxinen in een klinisch staal

Gevalsdefinitie

Waarschijnlijkpatiënt met klinische criteria EN epidemiologische criteria
Bevestigdpatiënt met klinische criteria EN laboratoriumconfirmatie

Nuttige documenten

Cijfers meldingsplichtige infectieziekten

Cijfers over meldingsplichtige infectieziekten