Meldingsplichtig

Gastro-enteritis (collectieve)

Gastro-enteritis wordt veroorzaakt door de brede groep van al of niet toxine producerende microbiële agentia, zoals norovirus, rotavirus, campylobacter, shigella spp, … Onder collectiviteit wordt een groep personen verstaan die samen ergens verblijven, die aan een gemeenschappelijke maaltijd hebben deelgenomen, of die hetzelfde voedingsmiddel of dezelfde drank hebben genomen. Dat kan gaan van scholen, internaten tot woonzorgcentra. Een gezin wordt niet beschouwd als een collectiviteit. De ziekte wordt geregistreerd vanaf twee of meer gevallen.

Vaccinatie
Geen vaccinatie beschikbaar
Basisvaccinatieschema
Geen onderdeel van het basisvaccinatieschema

Over gastro-enteritis

Gastro-enteritis (GE) is een ontsteking van de maag- en de darmwand. In de volksmond wordt gesproken over buikgriep of over een maag- en darminfectie. 
Gastro-enteritis kan veroorzaakt worden door een virus (bv norovirus, rotavirus, …), bacterie (Salmonella, campylobacter) of parasiet (Giardiasis). 


 Symptomen


-    Diarree 
-    Braken
-    Koorts
-    Verminderde eetlust
-    Buikpijn en krampen
-    Algemene malaise: spierpijn, hoofdpijn, 


Verspreiding 


Besmetting kan verlopen via besmet voedsel, besmet drinkwater of contact met de stoelgang van een besmet persoon/dier. Dit is afhankelijk per kiem. 

Behandeling

Behandeling zal zich richten op de symptomen. Meestal volstaat het om uit te zieken en voldoende rust te nemen. Voldoende vochtopname is belangrijk om uitdroging te voorkomen. 

Preventietips

  • Thuisblijven zolang de klachten er zijn.
  • Handen wassen voor de bereiding van een maaltijd en na toiletbezoek is belangrijk om verdere besmettingen te voorkomen.
  • Geen oud of stilstaand water drinken
  • Voeding waar mogelijk goed koken of bakken
  • Personen die klachten hebben van gastro-enteritis moeten niet werken in de voeding of zorgsector. 

Informatie voor zorgprofessionals

Samenvatting

Verwekkers: Diverse pathogene agentia
Incubatieperiode: Afhankelijk van oorzakelijk agens
Waarom melden: Bronidentificatie en indijkingsmaatregelen.

Richtlijnen

Criteria

Epidemiologische criteria

Minstens één van de volgende:

  • transmissie van mens op mens
  • blootstelling via omgeving
Criteria voor laboratoriumconfirmatieisolatie of positieve PCR van een gastro-intestinaal pathogeen agens in bloed, maagvocht of feces

Gevalsdefinitie

Waarschijnlijkpatiënt met passend klinisch beeld EN epidemiologische criteria
Bevestigdpatiënt met passend klinisch beeld EN laboratoriumconfirmatie

Nuttige documenten

Cijfers meldingsplichtige infectieziekten


Cijfers over meldingsplichtige infectieziekten