Meldingsplichtig

Voedselinfectie (vanaf 2 gelinkte gevallen)

Voedselinfectie veroorzaakt meestal, maar niet uitsluitend, maagdarmklachten. Het ziektebeeld varieert van een beeld met een korte incubatieperiode met braken en diarree zonder koorts tot een koortsige ziekte met overvloedig braken en diarree.

Vaccinatie
Geen vaccinatie beschikbaar
Basisvaccinatieschema
Geen onderdeel van het basisvaccinatieschema

Over voedselinfectie

Symptomen


Een voedselinfectie is een ontsteking van de maag en darmen. De infectie ontstaat als u iets eet of drinkt dat besmet is met een ziektekiem (bacteriën, parasieten of virussen) . De ontsteking heeft vaak als gevolg: diarree, misselijkheid, braken, buikpijn en soms koorts. Het ziektebeeld varieert per kiem.

Verspreiding

Mensen kunnen ziek worden door het eten of drinken van besmet voedsel of water. 

De ziektekiem kan nog enkele weken na de infectie in de stoelgang van een besmet persoon voorkomen. Bij beperkte hygiëne kunnen andere personen besmet geraken. 

Behandeling

In de meeste gevallen is een behandeling vaak niet nodig. Bij ernstige klachten of complicaties kan een arts beslissen om antibiotica voor te schrijven.

Preventietips

Een voedselinfectie kan voorkomen worden met volgende adviezen: 

  • Correcte handhygiëne
  • Kruisbesmetting voorkomen (bv verschillende snijplank gebruiken bij rauwe producten en groenten) 
  • Vermijd rauw vlees/vis 
  • Koel eten goed en gooi eten op tijd weg wanneer het niet meer goed is

Informatie voor zorgprofessionals

Samenvatting

  • Voedselinfecties zijn verplicht te melden aan het Departement Zorg vanaf 2 gevallen met gelijkaardige voedselanamnese.
  • Waarom melden: Opsporing van besmette voedingsproducten.

Richtlijnen

Gevalsdefinitie

Waarschijnlijkklinisch compatibel beeld bij minstens 2 patiënten met gemeenschappelijke blootstelling aan voedsel of drinkwater al dan niet met laboratoriumconfirmatie pathogeen in een klinisch staal
Bevestigdklinisch compatibel beeld bij minstens 2 patiënten met gemeenschappelijke blootstelling aan voedsel of drinkwater EN laboratoriumconfirmatie pathogeen in voedselstaal en klinisch staal

Nuttige documenten

Cijfers meldingsplichtige infectieziekten


Cijfers over meldingsplichtige infectieziekten