Onderzoek, cijfers en innovatie

Aanpak binnen het project Health Data Space

Het Health Data Space project werd onderverdeeld in 3 luiken:

  • een businessgeoriënteerd luik
  • een luik rond juridische kwesties en governance aspecten
  • een technisch luik.

Business track

Voor de implementatie van de Vlaamse health data space is het essentieel om de behoeften van zowel de sector als de stakeholders goed te begrijpen en mee te nemen in de uitwerking van de health data space. Onze business track richt zich precies daarop. Zo proberen we via interviews de specifieke vereisten en verwachtingen van alle belanghebbenden in kaart te brengen.

Een ander belangrijk onderdeel van onze aanpak is de selectie en de uitwerking van use cases. We kiezen de meest relevante use cases en zorgen bij de uitwerking ervan dat de betrokken partners optimaal betrokken worden. Daarnaast werken we actief aan het creëren van vertrouwen binnen de sector. Dit doen we door transparante communicatie en het opbouwen van sterke relaties met alle betrokken partijen.

Tot slot ontwikkelen we strategieën en roadmaps voor de uiteindelijke implementatie van de health data space. Deze plannen zullen ons helpen om gestructureerd en doelgericht te werk te gaan, zodat we een duurzame en effectieve oplossing kunnen uitwerken.

Governance track

In het governance track werken we samen met CITiP, het Center for IT and IP Law van KU Leuven, om de complexe juridische aspecten van een health data space in kaart te brengen.

We identificeren welke Europese en Belgische wetten van toepassing zijn bij de implementatie en ontwikkelen voorbeeldcontracten.

Daarnaast onderzoeken we welke governancestructuur voor vertrouwen kan zorgen, wat essentieel is voor een succesvolle health data space.

Technisch track

In het technisch track van dit project richten we ons op een grondige technische behoefteanalyse om nauwkeurig te identificeren wat nodig is voor een succesvolle implementatie van de health data space.

  • We beschrijven uitvoerig de opzet van een data space, inclusief alle essentiële componenten en normen die zorgen voor interoperabiliteit en veiligheid.
  • Verder analyseren we de huidige architectuur (‘as-is’) tegenover de gewenste toekomstige architectuur (‘to-be’), waarbij we eventuele lacunes blootleggen via een gedetailleerde gap-analyse.
  • Risicobeoordeling speelt ook een cruciale rol; door potentiële risico’s vroegtijdig te identificeren kunnen we effectieve mitigatiestrategieën ontwikkelen.
  • Tot slot demonstreren we onze bevindingen en oplossingen met technische Proofs of Concept (PoC’s), toegepast op onze use cases, om de haalbaarheid en effectiviteit van onze aanpak te illustreren en te valideren.