Lokaal Sociaal Beleid
Het lokaal sociaal beleid is het geheel van acties die lokale besturen en andere actoren ondernemen om alle inwoners van een gemeente toegang te geven tot de sociale grondrechten. Het is de bedoeling dat lokale besturen zorgen voor een samenhangend en geïntegreerd sociaal beleid, waardoor de inwoners dicht bij huis kunnen gebruik maken van kwalitatieve sociale hulp- en dienstverlening. Het lokaal bestuur werkt hiervoor samen met tal van partners. Op deze manier kan elke inwoner zijn sociale grondrechten zoals het recht op sociale bijstand, op arbeid, op gezondheidszorg, op goede huisvesting en onderwijs uitoefenen. De Vlaamse overheid wil de lokale besturen hierbij ondersteunen.
Het decreet lokaal sociaal beleid
Met het decreet lokaal sociaal beleid bevestigen we het belang van een sterk sociaal beleid op lokaal niveau en vragen we de lokale besturen om hierin de leiding te nemen. Het decreet wil lokale besturen ondersteunen en instrumenten aanreiken bij het voeren van een lokaal sociaal beleid.
Het decreet lokaal sociaal beleid gaat in op de volgende vier aspecten:
- Lokaal sociaal beleid als onderdeel van de meerjarenplanning van het lokaal bestuur
- Regie van de lokale sociale hulp- en dienstverlening
- Het bevorderen van een toegankelijke hulp- en dienstverlening en het aanpakken van onderbescherming, waaronder het realiseren van de functies en werkingsprincipes van een samenwerkingsverband geïntegreerd breed onthaal
- Vermaatschappelijking van de lokale sociale hulp- en dienstverlening
Regelgeving
Hier vindt u de regelgeving over lokaal sociaal beleid terug.
Vlaamse beleidsprioriteiten
Het decreet betreffende het lokaal sociaal beleid geeft de mogelijkheid lokale besturen daadwerkelijk te ondersteunen in deze opdracht. Dit doen we door het formuleren van Vlaamse beleidsprioriteiten voor de lokale beleidscyclus 2020-2025 op basis van het zgn. Planlastendecreet.
Hier kan u het Besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2018 betreffende de Vlaamse beleidsprioriteiten in het kader van lokaal sociaal beleid en de subsidiëring van de samenwerkingsverbanden geïntegreerd breed onthaal terug vinden.
De Vlaamse Regering heeft volgende Vlaamse beleidsprioriteiten bepaald in het kader van lokaal sociaal beleid:
- Lokale besturen nemen een regierol op het vlak van lokaal sociaal beleid
- Lokale besturen realiseren de functies en werkingsprinicpes van een samenwerkingsverband geïntegreerd breed onthaal
- Lokale besturen nemen maatregelen die de vermaatschappelijking van de lokale sociale hulp- en dienstverlening stimuleren
Beleidsmaatregelen Welzijn, Volksgezondheid en Gezin
Daarnaast schetsen we verschillende belangrijke Vlaamse beleidsmaatregelen op het vlak van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin die u mee kunt inzetten om uw lokaal sociaal beleid te versterken en de regie over de lokale sociale hulp- en dienstverlening te voeren:
- Het versterken en faciliteren van een lokaal geïntegreerd gezinsbeleid
- Lokaal beleid op vlak van gezondheidszorg
- Aanpak van radicalisering en re-integratie van ex-gedetineerden
- Preventie en aanpak van dak- en thuisloosheid
Sterk Sociaal Werk
Omdat lokale besturen zelf ook sociale hulp- en dienstverlening organiseren, is het belangrijk om ook de krachtlijnen van Sterk Sociaal Werk, in acht te nemen bij het vormgeven van uw lokale sociale beleidsplanning voor de periode 2020-2025. Deze geven richting aan een sterk sociaal werk, gebaseerd op de principes van verbindend, politiserend, generalistisch, procesmatig, laagdrempelig en nabij werken.
Geïntegreerd Breed Onthaal
Lees hier meer over de samenwerkingsverbanden Geïntegreerd Breed Onthaal.
Lokale gezinscoaches
Lees hier meer over de projectoproep lokale gezinscoaches