Beleid

(e)Zorgzaam Vlaanderen en eGezondheid

Verbeterde gegevensdeling voor geïntegreerde zorg

Wij werken aan een naadloze en veilige gegevensuitwisseling, als basis voor gecoördineerde en geïntegreerde zorg. Dit maakt effectieve samenwerking mogelijk tussen burgers, professionals, organisaties en belanghebbenden. Gedeelde informatie moet toegankelijk zijn voor alle zorg- en ondersteuningsvormen, van sociaal tot curatief.

Beleid voor digitale zorg en ondersteuning

Dit beleid stimuleert het gebruik van ICT om kwalitatieve zorg te bevorderen, met focus op zorgcontinuïteit, geïntegreerde zorg en de autonomie van burgers over hun zorggegevens. Burgers worden zo actief betrokken bij hun gezondheid.

Dit transversale beleid ondersteunt de samenwerking binnen de zorgsector en richt zich op interoperabiliteit, digitale inclusie en veilige gegevensdeling, met respect voor privacy. Projecten zoals Alivia en Belrai zijn belangrijke voorbeelden.

Meervoudig gebruik van gegevens in de zorg

Gegevensdeling heeft verschillende toepassingen:

  1. Primaire proces: Zorgverleners en zorggebruikers hebben direct toegang tot benodigde informatie.
  2. Secundaire proces: Onderzoekers en beleidsverantwoordelijken gebruiken data voor analyses en sturing.
  3. Zorg en preventie: Diverse partijen verbeteren de gezondheidszorg door het hergebruik van zorggegevens.

Juridisch kader voor digitale gegevensdeling

We ontwikkelen een globaal juridisch kader voor digitale gegevensdeling in de zorg. Dit kader ondersteunt betere en geïntegreerde zorg aan de burger, en zorgt voor een stevige basis voor regelgeving en projecten rond digitale zorg.

Versterking van de samenwerking in de eerste lijn

We versterken de samenwerking in de eerstelijnszorg om problemen sneller op te sporen en aan te pakken. Huisartsen en huisapotheken spelen hierbij een sleutelrol. Effectieve gegevensdeling tussen zorgverleners is cruciaal voor optimale zorgverlening.

Samen bouwen we aan een toekomst waarin digitale zorg de norm is en waarin iedere burger de zorg ontvangt die hij of zij verdient.

Links: