BelRAI in Vlaanderen
De Vlaamse overheid besliste om in alle sectoren van welzijn en gezondheid de BelRAI-instrumenten te gebruiken om de zorgnoden en het functioneren van een persoon goed in beeld te brengen. Dat maakt het mogelijk om een persoonlijk zorgplan op te stellen, centraal op te volgen en informatie uit te wisselen tussen hulpverleners.
Wat is BelRAI?
De BelRAI-instrumenten zijn een reeks van wetenschappelijk gevalideerde inschalingsinstrumenten. Ze zijn gebaseerd op de interRAI-instrumenten die werden vertaald en waar nodig aangepast naar de Belgische situatie (BelRAI). De InterRAI-instrumenten worden intussen in meer dan 35 landen gebruikt.
Waarom kiezen we voor BelRAI?
Het gebruik van BelRAI biedt veel voordelen voor verschillende betrokkenen in diverse sectoren. Zorgverleners werken hiermee op een uniforme manier, waardoor de zorg beter op elkaar is afgestemd en de zorggebruiker niet steeds dezelfde vragen hoeft te beantwoorden. Daarnaast maakt BelRAI het mogelijk om zorgbehoeften snel in kaart te brengen en een persoonlijk zorgplan op te stellen. In bepaalde situaties zorgt het er bovendien voor dat zorggebruikers automatisch hun zorgbudget ontvangen.
Iedereen werkt op dezelfde manier
Met BelRAI spreekt iedereen dezelfde taal. Wanneer elke voorziening en elke hulpverlener BelRAI gebruikt, gebeurt de opvolging van iemands zorg- en ondersteuningsnoden steeds op een uniforme en gestandaardiseerde manier, met behulp van hetzelfde instrument. Dit voorkomt dat een zorggebruiker telkens opnieuw dezelfde vragen moet beantwoorden en zorgt ervoor dat de zorg op elkaar wordt afgestemd.
Dankzij deze uniforme werkwijze kunnen zorgverleners beter samenwerken waardoor de zorg efficiënter verloopt en optimaal is afgestemd op de persoonlijke situatie van de zorggebruiker.
Van zorgbehoefte naar zorgplan
De BelRAI-vragenlijsten peilen naar het denkvermogen, het lichamelijk, psychisch en sociaal functioneren van een persoon. Ze brengen de zorgbehoeften in kaart en kunnen aandachtspunten signaleren op basis van de ingevoerde antwoorden. Met die informatie stelt het zorgteam een zorgplan samen, aangepast aan de noden en wensen van de persoon.
Automatische toekenning van een zorgbudget
Een persoon kan een zorgbudget aanvragen via een aanvraagformulier, maar in sommige gevallen wordt dit zorgbudget automatisch toegekend.
Naar aanleiding van een zorgvraag, zal de dienst voor gezinszorg voor de start van de zorg- en ondersteuning op huisbezoek gaan en een sociaal onderzoek uitvoeren. Tijdens dit sociaal onderzoek wordt een BelRAI Screener afgenomen, waardoor het functioneren van de zorgbehoevende in kaart kan worden gebracht. De Vlaamse sociale bescherming gebruikt deze BelRAI Screener ook om automatisch het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden toe te kennen (vroeger bekend als zorgverzekering).
In welke sectoren wordt BelRAI al gebruikt?
Op dit moment wordt BelRAI al gebruikt binnen de woonzorgcentra, diensten voor gezinszorg, diensten maatschappelijk werk van het ziekenfonds, OCMW’s en welzijnsverenigingen.
BelRAI in de thuiszorg
Wilt u gebruikmaken van de diensten voor gezinszorg? Dan zal die dienst eerst uw behoeften, wensen en sociale situatie in kaart brengen. Bijvoorbeeld of u hulp nodig hebt bij uw dagelijkse verzorging of alleen lichte huishoudelijke hulp. Of uw woning is aangepast aan uw behoeften en of u kunt rekenen op de hulp van uw buren, familie of vrienden. Ook andere zorgverleners zoals uw huisarts kunnen in dat dossier. Zo stemmen ze de zorgverlening beter op elkaar af en volgen ze de evolutie van uw zorgnood makkelijker op.
De Vlaamse sociale bescherming gebruikt BelRAI om automatisch het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden toe te kennen (vroeger bekend als zorgverzekering).
Op basis van het resultaat op de BelRAI Screener wordt bepaald of een persoon al dan niet recht heeft op een korting op de gebruikersbijdrage voor gezinszorg.
Download een van de flyers:
• Flyer BelRAI binnen de Diensten Maatschappelijk Werk van het ziekenfondspdf bestand1.0mb
• Flyer BelRAI in de diensten voor gezinszorgpdf bestand936.5kb
• Flyer BelRAI binnen de OCMW's en Welzijnsverenigingenpdf bestand1.2mb
BelRAI in de woonzorgcentra
Bij iedereen die in een Vlaams woonzorgcentrum verblijft, wordt een BelRAI LTCF afgenomen. Die informatie wordt verzameld op basis van observaties, uw medisch dossier en een gesprek met u en/of uw naasten. Aan de hand van deze informatie, waarbij rekening wordt gehouden met uw eigen behoeften en voorkeuren, krijgt het woonzorgcentrum zicht op de hulp en ondersteuning die u nodig heeft, en stellen ze een persoonlijk zorgplan voor u op.
Download de flyer ‘BelRAI in de woonzorgcentrapdf bestand638.2kb.
Wie neemt een BelRAI af?
In Vlaanderen is het afnemen van een BelRAI voorbehouden aan hulpverleners die hiervoor zijn opgeleid. Na het vervolledigen van de opleidingen ontvangen zij een attest. Ze moeten deze kennis onderhouden door jaarlijks bijscholingen te volgen.
Wie heeft toegang tot BelRAI-informatie?
Alleen hulpverleners van erkende zorgvoorzieningen kunnen toegang krijgen tot de BelRAI-inschalingen. Bovendien moet de hulpverlener een zorgrelatie hebben met de zorggebruiker.
De zorgverleners zijn gebonden aan het beroepsgeheim en aan de privacywetgeving. Willen ze de informatie delen met een externe organisatie? Dan hebben ze de toestemming nodig van de zorggebruiker.
Hebt u als zorggebruiker vragen over uw BelRAI-inschaling? Weet dat u recht hebt op inzage. Vraag ernaar bij uw hulp- of zorgverlener.
BelRAI voor hulpverleners
Voor BelRAI-hulpverleners verwijzen we u door naar onderstaande pagina’s.
BelRAI-instrumenten
Lees hier alles over: de soorten BelRAI-instrumenten, doelen, doelgroepen en sectoren, implementatiedata per BelRAI-instrument en de toelichting voor BelRAI-trainers.
BelRAI-opleidingen
Lees hier alles over: de opleidingsinstanties, erkenningsvoorwaarden, erkenning aanvragen en/of verlengen, het train-de-trainerprincipe, opleidingsvereisten, infosessies en de FAQ.
Digitaal gebruik van BelRAI
Lees hier alles over: welke BelRAI-instrumenten operationeel zijn, hoe u toegang krijgt tot het VIP BelRAI, welke scenario’s mogelijk zijn om toegang te krijgen tot het VIP BelRAI, de attestering van een softwarepakket, de Circle of Trust (COT), zorgrelatie en geïnformeerde toestemming, rollen in het VIP BelRAI en de FAQ.
BelRAI binnen de thuiszorg
Lees hier alles over: het zorgbudget in het kader van de Vlaamse sociale bescherming: BelRAI Screener, aanvraag gezinszorg: BelRAI Screener en Sociaal Supplement, BelRAI Home Care, het BelRAI-pilootproject, infosessies, FAQ.
BelRAI binnen de ouderenzorg
Lees hier alles over: welke BelRAI-instrumenten gebruikt worden binnen de ouderenzorg, het BelRAI LTCF-draaiboek, infosessies en FAQ.
BelRAI binnen de geestelijke gezondheidszorg
Lees hier alles over: hoe BelRAI kan bijdragen aan de uitdagingen in de geestelijke gezondheidszorg, het modulaire BelRAI GGZ-systeem en de webinar.
Vragen over BelRAI
Bekijk hier bij wie u terecht kan met uw vragen.