Beleid

ToekomstZorg

Samen bouwen aan de zorg van morgen

De langdurige zorg staat voor grote uitdagingen. De toenemende vergrijzing, complexere zorgvragen en een structureel tekort aan arbeidskrachten zijn de belangrijkste knelpunten waarvoor we duurzame oplossingen nodig hebben. 

Daarom moeten we zorg anders durven aanpakken en de persoon met een zorgnood daarbij centraal zetten. 

We moeten meer samenwerken over beleidsdomeinen en sectoren heen, innovatie omarmen en  geïntegreerde zorg en ondersteuning optimaliseren. Dat doen we in het nieuwe traject ToekomstZorg. 

Wat is ToekomstZorg?

ToekomstZorg biedt een duidelijke structuur om vernieuwing binnen de langdurige zorg te stimuleren, met aandacht voor kwaliteit, succesvolle voorbeelden, uitdagingen en mogelijke verbeteringen in het beleid. Zo zorgt het programma ervoor dat innovaties niet alleen worden geïmplementeerd, maar ook duurzaam en effectief verankerd zullen blijven in de praktijk.

We kiezen resoluut voor actiegericht onderzoek waarbij experimenteren en leren centraal staan. Goede voorbeelden worden breed gedeeld, nieuwe initiatieven uitgewerkt en waar mogelijk structureel ingebed. Op die manier bouwen we aan nieuwe kaders en zorgmodellen en brengen we een mooie dynamiek op gang.
 

Wie werkt er aan dit traject?

We betrekken een breed scala aan stakeholders en werken bottom-up. We rekenen op de expertise en actieve betrokkenheid van zorggebruikers, zorgprofessionals, informele zorgverleners, wetenschappers, innovatoren, beleidsmakers en middenveldorganisaties.

Voor de wetenschappelijke ondersteuning, inhoudelijke en procesmatige begeleiding en de praktische uitvoering hebben we een interdisciplinair consortium aangesteld. Daarin zijn alle Vlaamse universiteiten, Odisee Hogeschool en enkele Nederlandse partners betrokken. KU Leuven is de penhouder van het consortium. 

De aansturing van het project is in handen van de stuurgroep die bestaat uit vertegenwoordigers van het kabinet van Vlaams minister van Welzijn en Armoedebestrijding, Cultuur en Gelijke kansen, van het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, het VAPH, agentschap Opgroeien, de Vlaamse Raad WVG en het consortium. 
 

Wat zijn de concrete plannen?

We starten  in mei en juni 2025 met 6 toekomstverkenningen die in elke Vlaamse provincie en Brussel plaatsvinden. Tijdens deze inspirerende dag slaan 64 genodigden de handen in elkaar om vanuit verschillende invalshoeken tot baanbrekende oplossingen te komen voor hun regio. Een hele dag delen ze ideeën, debatteren ze en geven ze input voor innovatieve zorgoplossingen, het ontwikkelen van beleid en mogelijke hervormingen. 

Vervolgens houden we met de input van de toekomstverkenningen een driedaagse toekomstconferentie in Leuven van 16 tot en met 18 juni 2025. Opnieuw zijn er 64 genodigden. Deze conferentie moet leiden tot de selectiecriteria die we zullen hanteren om innovatieve pilootprojecten te selecteren die van start gaan begin 2026.