Digitale zorg, hulpverlening en ondersteuning
Digitale zorg, hulpverlening en ondersteuning worden steeds belangrijker. Via een projectoproep incentives 2024-2025 en een kennis- en expertisecentrum biedt Vlaanderen welzijns- en gezondheidszorgorganisaties een impuls om blended zorg, een combinatie van digitale en fysieke zorg, verder uit te bouwen.
De laatste jaren wordt steeds meer online gecommuniceerd en digitaal zorg, hulp en ondersteuning aangeboden. Heel wat Vlaamse welzijns- en gezondheidszorgorganisaties ontwikkelden reeds een digitaal of blended aanbod, anderen zijn op zoek naar de juiste formule. We streven naar de integratie van online en blended zorg, hulpverlening en ondersteuning, met nadruk op optimalisatie, innovatie, kwaliteitsborging en het stimuleren van digitale inclusie en competenties voor zowel zorggebruikers als -medewerkers.
Digitale zorg, hulpverlening en ondersteuning kan als volgt worden omschreven:
“Elk aanbod in welzijn en zorg aan zorggebruikers (cliënten, patiënten of burgers) waarbij gebruik gemaakt wordt van informatie- en communicatietechnologie (ICT), met het oog op het bestendigen, behouden of verhogen van hun welzijn en gezondheid in de ruime zin van het woord”.
Het combineren van face-to-face contacten met digitale contacten kan het hulp- en zorgproces optimaliseren. Wanneer een fysiek aanbod en een digitaal aanbod samen één zorg- en ondersteuningstraject vormen, spreken we van ‘blended zorg, hulpverlening en ondersteuning’. Verschillende trajecten en combinatievormen zijn mogelijk.
Een eerste contact via een anonieme chat kan uitgroeien tot een volwaardige begeleiding. Een online tool kan tijdens een begeleiding als extra ondersteuningsvorm ingezet worden. Denk aan herinneringen van afspraken, opvolgen van werkpunten, check-ins of lotgenotencontact. Via e-mail, beeldbellen, chat, forum, … kan de face-to-facebegeleiding tussendoor opgevolgd worden.
Kennis en expertise voor het werkveld
Onlinehulp Vlaanderen is het expertisenetwerk voor ondersteuning, onderzoek en ontwikkeling van online en blended werken in het domein welzijn, volksgezondheid en gezin dat inzet op vorming, kennistools, ontsluiten van onderzoek, matchmaking, .... Het is een samenwerking tussen Artevelde Hogeschool, Howest, Online-Hulpverlening.be, Psyche, SAM en Thomas More.
- Kennisplatform voor professionals
- Op www.onlinehulp-apps.be worden gescreende apps en websites gebundeld die u kan inzetten in zorg, hulpverlening en ondersteuning.
Incentives digitale zorg, hulpverlening en ondersteuning
Het kan een uitdaging zijn voor professionals om een digitale tool effectief in te zetten en volwaardig deel uit te laten maken van een zorg- en ondersteuningstraject. Een zorgvuldige aanpak is daarom essentieel.
Voor 2024-2025 lanceerden we daarom een projectoproep voor incentives voor digitale zorg, hulpverlening en ondersteuning gericht op het implementeren van een blended aanbod in het domein welzijn, volksgezondheid en gezin.
De volgende vijf projecten werden geselecteerd voor de incentives projecten van 2024-2025:
- Virtual Reality: een innovatief zorgaanbod in Ebergiste. Ingediend door Organisatie Broeders Van Liefde – Ebergiste.
- Babysteps: Blended learning op de N*. Ingediend door AZ Oostende.
- Vertaaltechnologie inzetten in chathulpverlening. Ingediend door CAW Halle Vilvoorde.
- ‘reThink’: chatbot en blended hulp. Ingediend door Universitair Ziekenhuis Antwerpen – Dienst Psychiatrie/UFC – Stop it Now!
- Samen zorgen, samen delen. Ingediend door Welzijnszorg Kempen - Thuiszorg
Informatie over eGezondheid en (digitale) gegevensdeling in de zorg
Hier vindt u meer informatie over het programma eGezondheid en gegevensdeling in de zorg.