Kwaliteitsdecreet
Op 3 mei 2023 keurde het Vlaams Parlement het decreet over de kwaliteit van zorg in het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin goed. Dit decreet biedt een kader voor kwaliteitsvolle zorg, met ruimte om flexibel in te spelen op nieuwe ontwikkelingen in zorg en maatschappelijke veranderingen.
Wat houdt het Kwaliteitsdecreet in?
- Ruime definitie van zorg: Het decreet bestrijkt gezondheidszorg, welzijn en gezinsbeleid en geeft een brede invulling aan 'zorg' van hulp en ondersteuning tot begeleiding.
- Principes en verwachtingen: Voorzieningen krijgen duidelijke richtlijnen voor kwaliteitszorg en het verbeteren ervan. Tegelijk blijft er ruimte voor maatwerk in samenspraak met betrokken partijen.
- Betrokkenen in de uitvoering: De uitvoering van het decreet voorziet een actieve rol voor verschillende partijen zoals zorggebruikers, zorgvoorzieningen, overheid, accreditatie-instellingen en partnerorganisaties
Geleidelijke invulling en implementatie
De invulling van het decreet gebeurt gefaseerd en in nauw overleg met belanghebbenden. Waar mogelijk wordt er sectoroverschrijdend gewerkt, en indien nodig op maat van specifieke sectoren of werkvormen.
Basisprincipes
Het decreet schuift zeven belangrijke principes naar voor:
Basisprincipe kwaliteitsdecreet: kwaliteit van zorg
We vertrekken van een brede benadering van kwaliteit, en zien kwaliteit als een onderdeel van maatschappelijk verantwoorde zorg en ondersteuning. Dit betekent dat zorg en ondersteuning naast kwaliteitsvol ook performant, duurzaam, sociaal rechtvaardig, relevant en toegankelijk moet zijn
Basisprincipe kwaliteitsdecreet: ervaring van de zorggebruiker
In het werken aan kwaliteit staat de ervaring van de zorggebruiker centraal, kwaliteit van zorg draagt bij aan de kwaliteit van leven van de zorggebruiker en houdt rekening met zijn persoonlijk netwerk.
Basisprincipe kwaliteitsdecreet: evidence en experience based
Kwaliteit van zorg onderbouwen we zoveel mogelijk met wetenschappelijke evidentie, maar ook ervaringsdeskundigheid wordt meegenomen. Zowel kwalitatieve als kwantitatieve elementen spelen daarin een rol.
Basisprincipe kwaliteitsdecreet: gedeelde verantwoordelijkheid
Kwaliteit van zorg is een gedeelde verantwoordelijkheid, van voorzieningen en overheid, in dialoog met de zorggebruiker. Daarin is ruimte voor de autonomie en het sociaal ondernemerschap van de voorziening.
Basisprincipe kwaliteitsdecreet: transparantie
Kwaliteit van zorg vereist transparantie, zowel in de totstandkoming, de uitvoering, de monitoring en de evaluatie.
Basisprincipe kwaliteitsdecreet: zorgvernieuwing
In het werken aan kwaliteit hebben we continue aandacht voor innovatie en spelen we zoveel mogelijk in op opportuniteiten op vlak van zorgvernieuwing.
Basisprincipe kwaliteitsdecreet: impactgerichte kwaliteitscultuur
Kwaliteit van zorg is het leidend richtsnoer voor de organisatie en uitvoering van de zorg en vertaalt zich in een impactgerichte kwaliteitscultuur. Een impactgerichte kwaliteitscultuur is altijd het gevolg van een dynamiek die inzet op voortdurend verbeteren, in een cyclisch en open reflexief proces.
Kernprincipes van het kwaliteitsdecreet
- Kwaliteit van zorg realiseren: Helder gedefinieerde kwaliteitsdoelen als basis voor het dagelijkse werk.
- Belanghebbendenoverleg: Betrekken van alle relevante actoren om kwaliteitsdoelen gezamenlijk na te streven.
- Ondersteuning en evaluatie van kwaliteitszorg: Actief ondersteunen, stimuleren en evalueren van kwaliteitsinitiatieven om de zorgstandaarden hoog te houden.
Met dit kwaliteitsdecreet wordt de kwaliteitsdynamiek die al in vele voorzieningen aanwezig is, bevestigd en verder versterkt.
Wat betekent dit concreet?
Het nieuwe kwaliteitsdecreet schetst de basisprincipes; de invulling volgt geleidelijk. Hierbij kijken we eerst naar wat al bestaat: wat kunnen we versterken, bijsturen of nieuw toevoegen?
- Stap-voor-stap invoering: Niet alles verandert meteen. De bepalingen krijgen pas uitvoering zodra de verschillende sectoren en werkvormen nieuwe regelgeving, zoals uitvoeringsbesluiten, hebben ontvangen. Tot die tijd blijft het huidige kwaliteitsdecreet van kracht.
- Uitwerking in overleg: Het Departement Zorg en de agentschappen werken samen met de Vlaamse Raad Welzijn, Volksgezondheid en Gezin om het decreet verder in te vullen. Zo werd het eerste uitvoeringsbesluit al goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Dit besluit legt de kwaliteitsthema’s vast en bepaalt:
- Samenstelling en organisatie van het belanghebbendenoverleg
- Voorwaarden voor kwaliteitskaders, instrumenten en indicatoren
- Richtlijnen voor advies vanuit het belanghebbendenoverleg
Met deze contouren kunnen we nu zowel beleidsdomeinbreed als binnen specifieke sectoren starten met het belanghebbendenoverleg. Het uitvoeringsbesluit vindt u op deze pagina.