Duurzame zorg
De klimaatcrisis heeft een directe impact op de samenleving, en de zorgsector speelt hierin een dubbele rol: als opvangnet voor de gevolgen van de crisis, en als een sector die zelf ook bijdraagt aan broeikasgasuitstoot. Met de Green Deal Duurzame Zorg engageren de Vlaamse overheid en meer dan 220 partners zich om de zorg- en welzijnssector te verduurzamen en de ecologische voetafdruk aanzienlijk te verkleinen.
De klimaatcrisis heeft niet enkel een impact op onze omgeving, maar ook op de bevolking. Zowel in Vlaanderen als in de rest van de wereld vallen er al slachtoffers aan oversterfte door hittegolven, toenemende infectieziekten, de sterke opmars van klimaatangst/depressies en andere gevolgen van deze crisis.
De zorg- en welzijnssectoren vangen veel gevolgen op van de klimaatveranderingen en vervuilde leefomgevingen, maar dragen ook zelf bij aan deze problemen. Zo is de Belgische zorgsector verantwoordelijk voor 5,5 tot 7% van de totale uitstoot van broeikasgassen. De nood is hoog om de eigen negatieve impact om te zetten naar een positief verhaal.
Een Green Deal houdt een vrijwillige, ambitieuze overeenkomst in tussen (privé)partners en de Vlaamse overheid om samen een duurzaam project te starten. De Green Deal Duurzame Zorg loopt van 2023 tot 2026 en zet zich specifiek in om de zorg- en welzijnssector te verduurzamen.
De Green Deal Duurzame Zorg bestaat uit meer dan 220 deelnemers. Het gaat om zorg -en welzijnsinstellingen, lokale overheden, privébedrijven, koepelorganisaties en onderwijs- en onderzoekinstellingen. Ze kiezen uit een lijst van 83 acties waar ze tijdens de looptijd van de Green Deal aan gaan werken.
Het Departement Zorg heeft meerdere rollen binnen deze Green Deal. Als facilitator zorgt het voor promotie en communicatie over de Green Deal, verbinding tussen de verschillende Thema teams en de terugkoppeling van knelpunten en beleidsaanbevelingen binnen de Vlaamse overheid.
Daarnaast is het departement ook een deelnemer van de Green Deal. Op departementsniveau zetten we in op de promotie van alternatieve vervoersmethodes, vermindering van afval via toenemende digitalisering en het invoeren van een verhoogd aanbod duurzame plantaardige catering.
Als onderdeel van het Departement Zorg onderneemt de afdeling VIPA bovendien ook heel wat specifieke acties en neemt het ook een trekkersrol op binnen het thema Klimaat en infrastructuur.