Beleid

Ouderenbeleid

Vlaanderen zet in op een inclusieve en duurzame aanpak die ouderen ondersteunt om actief en betrokken te blijven in hun omgeving. Het ouderenbeleid speelt hiermee in op de vergrijzing en de specifieke noden van een ouder wordende bevolking.

Vlaams ouderenbeleidsplan

De vergrijzing van de bevolking is een realiteit in Vlaanderen. Tegen 2040 zal zo’n kwart van de Vlamingen ouder zijn dan 60 jaar. Dit brengt nieuwe uitdagingen en kansen met zich mee. Het Vlaamse ouderenbeleid speelt hierop in met een breed scala aan maatregelen die opgenomen zijn in een Vlaams ouderenbeleidsplan en die erop gericht zijn om ouderen zo lang mogelijk actief en gezond te laten leven. Het besteedt bijzondere aandacht aan participatie en maatschappelijke betrokkenheid van ouderen en is gebaseerd op het geloof in de kracht van de ouder wordende mens in zijn sociale context.


De Vlaamse overheid wil dit vormgeven op een inclusieve, duurzame, gecoördineerde en samenhangende wijze. Zij doet dit in overleg met de ouderen zelf.


Het vierde Vlaamse ouderenbeleidsplan voor de periode 2022 – 2025 schetst een kader voor de realisatie van dit inclusief ouderenbeleid en omschrijft de planning van de beleidsacties voor de Vlaamse overheid, op korte en langere termijn.


Het focust op de volgende 5 speerpunten die er moeten toe bijdragen dat oudere personen, ondanks een hoge(re) leeftijd, zo lang als mogelijk, aan het maatschappelijk leven kunnen (blijven) deelnemen:

  1. het creëren van een stimulerend beleid dat participatie voor iedere oudere mogelijk maakt;
  2. investeren in een kwaliteitsvolle en betaalbare ouderenzorg;
  3. werk maken van een kwaliteitsvolle woonomgeving voor ouderen;
  4. verder bouwen aan een dementievriendelijk Vlaanderen;
  5. gericht strijden tegen eenzaamheid zodat iedere oudere zich goed kan voelen.
     

Ouderenbeleid is een inclusief beleid

Werken aan inclusie van ouderen is niet alleen een taak van de Vlaamse overheid, maar ook van andere beleidsniveaus. 

Vanuit het federale niveau worden er uitkeringen en tegemoetkomingen aangeboden en op het gemeentelijk niveau worden er maatregelen genomen gericht op ouderen. 

Een gezamenlijk inclusief beleid vraagt dan ook onderlinge afstemming en bundeling van krachten om een verschil op het terrein te kunnen maken. Het gemeentelijk niveau staat hierbij het dichtste bij de mensen. Het is dan ook vaak het beste geplaatst om een antwoord te formuleren op hun noden. 

We zetten daarom in op sterke gemeenten en hun regierol, terwijl het Vlaamse beleid eerder ondersteunend en aanvullend is aan deze lokale acties. Hiervoor zijn er 2 relevante partnerorganisaties, m.n. de Vlaamse Ouderenraad en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) die de gemeenten ondersteunen in het ontwikkelen van een lokaal ouderenbeleid.