Centrum voor dagopvang
In een centrum voor dagopvang (CDO) -vergelijkbaar met een dagverzorgingscentrum (CDV)- wordt de zorg en ondersteuning verricht door verzorgende personeelsleden van een dienst voor gezinszorg.
Wat is een centrum voor dagopvang?
Een centrum voor dagopvang is een kleinschalige, huiselijke plek in de buurt waar mensen die zorg nodig hebben overdag naartoe kunnen.
Waarvoor kan u bij een centrum voor dagopvang terecht?
Een centrum voor dagopvang biedt ontspanning met ondersteuning, zodat bezoekers een zinvolle dagbesteding hebben en sociale contacten met andere buurtbewoners kunnen onderhouden. Als gebruiker kan je er naast het ontvangen van verzorging en het deelnemen aan huiselijke activiteiten (koken, samen tv-kijken, knutselen, spel) een versbereide maaltijd nuttigen.
Gekwalificeerd personeel zorgt voor de persoonlijke verzorging, huishoudelijke hulp en biedt ook emotionele en sociale ondersteuning. Het centrum kan zo de bezoekers binnen haar buurt met elkaar verbinden en informeert de gebruiker over het vervoer van en naar het centrum. Het centrum ondersteunt/faciliteert haar bezoekers zo veel als mogelijk, in het maken van deze verplaatsing (bv. door zelf vervoer te organiseren, informatie van vervoersmogelijkheden aan te reiken,…).
Wie komt in aanmerking om gebruik te maken van een centrum voor dagopvang?
Iedere persoon die nood heeft aan zorg- en ondersteuning en op zoek is naar een zinvolle dagbesteding kan zich aanmelden.
Hoe meldt u zich aan in een centrum voor dagopvang?
Om aan te melden voor een centrum voor dagopvang, neemt u contact op met een dienst voor gezinszorg die een centrum voor dagopvang uitbaat. Hieronder vindt u de adressen en contactgegevens van de erkende centra voor dagopvang.
Adressen voor centra voor dagopvang in Antwerpen
Adressen voor centra voor dagopvang in Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Adressen voor centra voor dagopvang in Limburg
Adressen voor centra voor dagopvang in Oost-Vlaanderen
Wat kost het om gebruik te maken van een centrum voor dagopvang?
Gebruikers betalen in een centrum voor dagopvang een prijs per uur.
Een gebruiker kan kiezen om enkele uren, een dagdeel of een hele dag in het centrum te vertoeven. De voorkeuren van de bezoeker worden op voorhand afgestemd, zodat het centrum hier in de mate van het mogelijke rekening mee kan houden.
Deze uurprijs bedraagt minimaal 4,18 euro in 2024, maar kan dus hoger zijn.
Bovenop deze uurprijs kan het centrum immers nog extra vergoedingen aanrekenen voor:
- Incontinentiemateriaal;
- De bereiding en verdeling van de maaltijden (inclusief de diëten) met inbegrip van de dranken (met uitzondering van drinkbaar water);
- Tussendoortjes en de dranken (met uitzondering van drinkbaar water) waarvan de verdeling tussen de maaltijden systematisch gebeurt;
- Dranken die op individuele vraag van de gebruiker verstrekt worden (met uitzondering van drinkbaar water);
- Supplementaire voedingsproducten op individuele vraag van de gebruiker;
- Specifieke animatie-, recreatie- en therapeutische activiteiten die door de voorziening georganiseerd worden en die een aantoonbare meerkost vertegenwoordigen;
- Kosten voor de was, stomerij en herstellingskosten van het persoonlijk linnen;
- Kosten voor esthetische verzorging en kapper, in het geval deze georganiseerd worden door loontrekkend personeel dat niet door de overheid gesubsidieerd wordt;
- Vervoerskosten.
Wat als u niet tevreden bent?
Het kan gebeuren dat de dienstverlening van de voorziening niet (volledig) voldoet aan uw verwachtingen.
In dat geval raden we u aan om in de eerste plaats contact op te nemen met de voorziening zelf. U hebt het recht om een klacht in te dienen en de voorziening is verplicht om uw klacht op een objectieve en correcte manier te behandelen. Dit is vaak de snelste weg naar een concrete oplossing.
Indien u niet tevreden bent over de afhandeling van de klacht door de voorziening, kan u een klacht indienen bij het Departement Zorg.
- Sector(en)
- Thuiszorg