Bouwproject
Conceptueel/functionaliteit
Healing environment
Integratie in de omgeving
Omgevingsaanleg
Integratie kunstwerk

De Katapult: een huis waar jongeren rust en begeleiding op maat vinden

Oude, onaangepaste infrastructuur en de nood aan capaciteitsuitbreiding waren de aanleiding voor deze nieuwbouw voor jongeren met een verstandelijke handicap, een andere beperking of met een verhoogde kwetsbaarheid. Mooi geïntegreerd in een park, met een speciale Y-vorm om rekening te houden met een aantal waardevolle bomen, biedt dit project kleinschalige begeleiding in een groter geheel.

f0_StijnBollaert
Gevel met zonwering via kleurrijke markisollete
Plan gelijkvloers
Plan eerste verdieping
Initiatiefnemer
De Lovie vzw
Kostprijs
1.877,00 euro/m2
Jaartal ingebruikname
2022
Voorziening
Locatie

Krombeekseweg 82

8970 Poperinge


Aard van de werken
Nieuwbouw
Capaciteit

36 kamers en 4 studio’s + 18 plaatsen dagopvang

Oppervlakte
3.391,00 m2
Ontwerpteam
  • Architect: Maes & Vandelannoote architecten en Dertien12 architectuuratelier
  • Technieken: Ingenium
  • Stabiliteit: Xolid
  • Landschap: Buro Bossaert
E-peil
63
Bouwprogramma

Nieuwbouw voor 40 jongeren residentieel: 4 leefgroepen met 9 kamers en 4 studio’s. Bijkomende ruimte voor dagopvang voor 18 minderjarigen.

Het nieuwe gebouw maakt een deel uit van de groene campus van De Lovie vzw, Kasteelpark De Lovie. De keuze van de locatie voor de nieuwbouw werd ingegeven door de nabijheid van de school, andere voorzieningen en de groene omgeving.

Uniek aan het project is dat zowel de residentiële opvang en de dagopvang onder één dak komen. Door de combinatie van 4 leefgroepen, waar verschillende doelgroepen kunnen opgevangen worden en 4 studio’s, kan er echt op maat begeleid worden. De studio’s bieden kansen om maximaal in te zetten op zelfstandigheid of na te gaan binnen welke woonvorm de jongeren zich in de toekomst zouden goed voelen. De jongeren die voor dagbegeleiding komen sluiten aan in één van de leefgroepen.

Kleinschalig wonen in een groter geheel

Drie van de 4 leefgroepen zijn duplexwoningen waarbij enkele kamers aansluiten bij de leefruimten op het gelijkvloers en de andere kamers op de verdieping liggen. Een vierde leefgroep zit volledig op de verdieping. De kamers zijn allemaal rolstoeltoegankelijk met eigen sanitair. De duplexopstelling zorgt voor een erg ruimtelijk gevoel in de dubbelhoge leefruimten.

Doordat elke leefgroep een eigen voordeur heeft, heb je niet het gevoel in een groot gebouw te wonen.

bouwheer

Door de leefgroepen te schakelen in één gebouw, is er voldoende samenwerking en efficiëntie voor de begeleiding mogelijk. Toch is er veel aandacht gegaan naar het eigen karakter van elke leefgroep: elke leefgroep krijgt een eigen voordeur, de gevelafwerking verschilt per afgebakende zone om zo de specifieke identiteit te benadrukken, per leefgroep zijn er twee eigen terrassen…

Rust en zorg in een park

Het ontwerp draagt bij tot het geven van rust aan jongeren en tot het heel individueel begeleiden. Zo heeft elke leefgroep minstens 2 gevels met aansluitend een tuin: één tuin met zonneterras en één schaduwterras. Er is ook per leefgroep een comfortroom en een relaxroom aanleunend aan de grote zit- en eetruimte. De comfortroom is prikkelarm ingericht voor jongeren die het even moeilijk hebben en tot rust willen komen. De relaxruimte kan gebruikt worden door één of enkele jongeren, die liever niet in de grotere zitruimte vertoeven. De ruime keuken laat toe dat jongeren mee kunnen helpen.

De vorm van het gebouw, de Y-vorm, hield rekening met de bestaande te behouden waardevolle bomen in het park. Het gebouw is als het ware ingepast tussen de bomen. Ook de keuze van hout als gevelafwerking draagt bij tot de integratie van het gebouw in het park. De buitenaanleg, direct aansluitend bij de woningen, is geïntegreerd in het ruimere park en laat toe dat de jongeren kunnen spelen in een afsluitbare, veilige tuin.

Op een bankje voor het raam in de kamer ziek ik mijn zoon al naar buiten kijken en in stilte genieten van al het moois van de natuur. Zo rustgevend. Ik zal hier ook komen om de rust op te zoeken.

een ouder

Duurzaamheid

Er is in dit project sterk ingezet op duurzame keuzes, met onder meer een BEO-veld, warmtepompen en passieve koeling. De voorziening is tevreden van het zomercomfort, waarbij enkel ingezet is op passieve maatregelen: zonnewering via luifels aan de leefruimten en gecontroleerde screens op oost-, zuid- en westgevels. Via het BEO-veld is er free-cooling voorzien.

Met oog op de doelgroep zijn bepaalde technieken overrulebaar (zonwering, waterkraantje…). Bij ongewenst gedrag van een bewoner kan de begeleider dit overnemen of beperken.

Ervaring van de bouwheer

De bouwheer is erg tevreden over dit project omwille van de ruime lichtinval, goede oriëntatie van de diverse ruimten, huiselijk sfeer die ervaren wordt door het materiaal- en kleurgebruik, het comfort dat zorgtechnologie biedt en van een mooie integratie van de nieuwbouw in het park. Het architectenteam heeft de noden in een mooie architectuur vertaald, waarin jongeren comfortabel en graag wonen en waarbij de begeleiders efficiënt de zorg op maat kunnen opnemen. Met een werkgroep maakten ze een zeer uitgebreid bouwprogramma op en koppelden dit regelmatig terug.  

Onze opdracht is slechts geslaagd wanneer de jongeren er niet alleen hun nieuwe huis vinden, maar er ook hun 'thuis' van kunnen maken. Dit is het mooiste geschenk dat een architect zicht wensen kan.

Stijn Bollaert

architect

kunstwerk pica
Pica

Kunstwerk: Pica(paviljoen)

Kunstenaar Sven Verhaeghe maakte in samenwerking met Dertien12 en MV-architecten een artistiek tuin- of picapaviljoen dat aansluit bij de leefwereld van bepaalde jongeren die in De Katapult verblijven. In deze afgesloten tuin, aansluitend op de nieuwbouw, ervaren zij geen negatieve prikkels. Op de dakrand van het gebouw staat een bronzen sculptuur van een ekster, 'Pica'. Pica is afgeleid van pica pica, de latijnse benaming voor ekster. Pica is ook een eetstoornis waarbij iemand de drang heeft om niet-eetbare dingen te consumeren zoals papier, stof, aarde, steentjes ...

Sector(en)
Gehandicaptenzorg