Infrastructuur

Duurzaamheidsmedewerker

De duurzaamheidsmedewerker krijgt in zijn tijdsbesteding ruimte en ontwikkelingsmogelijkheden om de rol van duurzaamheidsmedewerker op te nemen. Een voorziening kan er echter ook voor opteren om die rol in te vullen via het inhuren van externe expertise of door krachten te bundelen.

De hoofdtaak van deze duurzaamheidsmedewerker is het beheer van het Actieplan Duurzaam Ondernemen, dit betekent niet dat deze persoon er alleen voorstaat, specifieke taken kunnen zeker door collega’s binnen de voorziening worden opgenomen. In samenspraak met de koepels is er voor de duurzaamheidsmedewerker een mogelijke functieomschrijving opgemaakt, ook hierbij is het perfect mogelijk dat deze taken door verschillende personen worden opgenomen.  

  1. Projectmanagement
    • Als duurzaamheidsverantwoordelijke breng je de duurzaamheidsuitdagingen van de organisatie in kaart met behulp van een Actieplan Duurzaam Ondernemen.
    • Definieer je samen met het management/Raad van bestuur de jaarlijkse klimaat- en duurzaamheidsdoelstellingen waar de organisatie het komende jaar zijn focus op zal leggen. En reserveer je hiervoor samen de gewenste budgetten. Je krijgt de nodige tijd en ruimte om deze doelstellingen op te volgen.
    • Definieer je de betrokken personen/afdelingen om deze klimaat- en duurzaamheidsdoelstellingen tot een goed eind te brengen. Brief je hen over de betreffende doelstelling, definieer je samen met de betrokken actoren concrete acties om tot deze doelstelling te komen. Je definieert de tijdslijn met bijhorende targets en de verantwoordelijke voor deze targets.
    • Volg je de realisatie van deze targets op.
    • Bewaak je de overkoepelende coördinatie en afstemming tussen deze verschillende acties
    • Hierbij kan je terugvallen op de verschillenden duurzaamheidsinstrumenten als leidraad (ECG matrix/Sustacare/klimaatvisieplan/GRO) en het dataplatform TERRA
  2. Rapporteren
    • Als duurzaamheidsmedewerker maak je een analyse van de impact van de genomen acties, rapporteer je op regelmatige tijdstippen aan het management/RVB en definieer je de gewenste bijsturing en nieuwe acties.
    • Hierbij kan je terugvallen op de verschillende duurzaamheidsinstrumenten als leidraad (ECG matrix/Sustacare/klimaatvisieplan/GRO) en het dataplatform TERRA
  3. Communicatie
    • Werk een actieplan uit om een breed draagvlak binnen de organisatie te implementeren. Je werkt hiervoor nauw samen met de communicatieverantwoordelijke van de voorziening.