Zorgaanbod

Een voorafgaande vergunning aanvragen voor een lokaal dienstencentrum

Voordat u een lokaal dienstencentrum (LDC) kan realiseren, in een nieuwbouw of een bestaand gebouw, moet u een voorafgaande vergunning aanvragen bij het Departement Zorg.

Wanneer een voorafgaande vergunning aanvragen?

Bij een nieuw te realiseren lokaal dienstencentrum moet er gekeken worden of er voldoende ruimte is in de programmatie alvorens een voorafgaande vergunning bekomen kan worden.

Als u al over een erkenning voor een lokaal dienstencentrum beschikt, en u wenst te verbouwen, een vervangingsnieuwbouw te realiseren, te verhuizen naar een tijdelijke locatie of een antennepunt (of meerdere) toe te voegen aan de erkenning, dient u hiervoor een nieuwe voorafgaande vergunning aan te vragen om dan later de erkenning te kunnen wijzigen. Hiervoor dient u geen rekening te houden met de programmatie, aangezien het gaat om een reeds erkend LDC.

Een voorafgaande vergunning is 5 jaar geldig. Ze kan één keer verlengd worden met maximaal 3 jaar. Na het verkrijgen van de voorafgaande vergunning kan u de (wijziging van) erkenning aanvragen.

Hoe een voorafgaande vergunning aanvragen?

Stuur het aanvraagformulierdoc bestand217.0kb voor de voorafgaande vergunning voor de realisatie van een lokaal dienstencentrum naar het Departement Zorg via onderstaande contactgegevens. 

Als u al over een erkenning voor een lokaal dienstencentrum beschikt, en u wenst:

  • te verbouwen;
  • een vervangingsnieuwbouw te realiseren;
  • te verhuizen naar een tijdelijke locatie;
  • een of meerdere antennepunten toe te voegen;

dan moet u dit formulier ook gebruiken. 

Aangezien het in dat geval niet gaat om een voorafgaande vergunning met het oog op het verkrijgen van een eerste erkenning, moeten ook daarvoor niet alle dossierstukken toegevoegd worden. In het formulier staat duidelijk aangegeven welke stukken u wel of niet moet toevoegen. 

In het aanvraagformulier wordt nagegaan of het lokaal dienstencentrum voldoet aan de evaluatiecriteria om te passen in het programma.

Bij uw aanvraag moet u zeker de volgende gegevens en dossierstukken toevoegen:

  1. de volledige identiteit van de initiatiefnemer;
  2. de statuten van de initiatiefnemer en de eventuele wijzigingen ervan, tenzij de initiatiefnemer een openbaar bestuur is;
  3. de rechtsgeldige beslissing om een lokaal dienstencentrum uit te baten en om de voorafgaande vergunning aan te vragen;
  4. een plan van de gemeente met aanduiding van de exacte locatie(s) van het lokaal dienstencentrum;
  5. een bewijs van beschikkingsrecht over de aangegeven locatie(s) (volledig document/notariële akte):
    1. een eigendomsbewijs;
    2. een bewijs van zakelijk of persoonlijk genotsrecht;
    3. een bewijs van aankoopoptie;
    4. als de initiatiefnemer een openbaar bestuur is: een voorlopig onteigeningsbesluit;
    5. een uittreksel van de kadastrale legger;
    6. een gebruiksovereenkomst (enkel geldig voor een antennepunt).
  6. als het om een bestaand gebouw of meerdere gebouwen gaat die als lokaal dienstencentrum worden ingericht of in gebruik genomen: een plan van de verschillende bouwlagen en hun afmetingen;
  7. een toelichting waarin onder meer volgende punten aan bod komen:
    1. het huidige of toekomstige profiel van de voorziening;
    2. de relatie met andere woonzorgvoorzieningen in het beoogde werkingsgebied;
    3. de visie en motivatie m.b.t. de realisatie van het dienstencentrum;
    4. de professionele kwaliteitsgaranties van de initiatiefnemer.
  8. een kopie van minimaal twee samenwerkingsverbanden of de intentieverklaring ertoe, die rechtsgeldig ondertekend zijn (alleen vereist als de aanvraag dient om een eerste erkenning te krijgen na de realisatie van het lokaal dienstencentrum):
    1. met de sociale dienst van het lokale OCMW of;
    2. met een lokaal centrum voor algemeen welzijnswerk (CAW);
    3. met een andere lokale welzijnsvoorziening.
  9. het gemotiveerde advies of het bewijs van de aangetekende zending met een kopie van de aanvraag van een gemotiveerd advies (alleen vereist als de aanvraag dient om een eerste erkenning te krijgen na de realisatie van het lokaal dienstencentrum):
    1. van het college van burgemeester en schepenen. Het college van burgermeester en schepenen is sinds 1 januari 2019 ook het vast bureau van het OCMW;
    2. van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Dit geldt alleen bij een lokaal dienstencentrum in een van de 19 gemeenten van het Brusselse Gewest;
    3. van het vast bureau van het OCMW. Dit geldt alleen bij een lokaal dienstencentrum in een van de zes randgemeenten (Kraainem, Wezembeek-Oppem, Sint-Genesius-Rode, Drogenbos, Wemmel of Linkebeek) of in de gemeente Voeren.
       

Hoe een wijziging van de voorafgaande vergunning aanvragen?

Als u een of meerdere elementen uit een reeds verkregen voorafgaande vergunning wenst te wijzigen, moet u het aanvraagformulierdoc bestand217.0kb van een voorafgaande vergunning voor de realisatie van een lokaal dienstencentrum gebruiken.

U vult het formulier volledig in met de correcte nieuwe gegevens. Voor de zaken die niet wijzigen, mag u in het antwoord verwijzen naar de aanvraag voor de reeds verkregen voorafgaande vergunning. U moet enkel de dossierstukken toevoegen die betrekking hebben op of relevant zijn voor de wijziging(en) die u aanvraagt.
 

De behandeling van uw aanvraag

  1. Het Departement Zorg onderzoekt of uw dossier ontvankelijk is. Is dat niet het geval, dan ontvangt u binnen de 30 kalenderdagen bericht.
     
  2. Het Departement Zorg onderzoekt uw dossier binnen de 90 kalenderdagen na de ontvangst van de ontvankelijke aanvraag en gaat na of de aanvraag past binnen de programmatie. Zo nodig vragen wij extra bewijsstukken bij u op. 

    Wanneer we gelijktijdig meerdere initiatiefnemers zien die interesse hebben in een zelfde plaats in de programmatie, worden de dossiers behandeld volgens chronologie van ontvankelijkheid (en dus niet volgens datum van -onvolledige- inzending). Wie eerst een ontvankelijk dossier indient, heeft het eerste recht op de plaats in de programmatie.
     
  3. Is de beslissing positief, dan ontvangt u de voorafgaande vergunning. Bezorg ons tijdig de nodige bewijzen, anders vervalt uw vergunning:
    1. Binnen het jaar: het eigendomsbewijs voor dat onroerend als u bij uw aanvraag een principiële beslissing tot onteigening of een bewijs van aankoopoptie van de inplantingsplaats heeft toegevoegd.
    2. Binnen 3 jaar: het bewijs dat u een stedenbouwkundige vergunning heeft verkregen of aangevraagd.
  4. Is de beslissing negatief, dan ontvangt u een aangetekend schrijven met het voornemen tot weigering van uw aanvraag. U kunt dan nog binnen de 30 dagen een verzoek sturen naar het Departement Zorg om uw aanvraag opnieuw te overwegen. Motiveer daarin waarom we uw aanvraag moeten heroverwegen.

Een voorafgaande vergunning verlengen

Binnen 5 jaar na de datum van de voorafgaande vergunning moet u het dienstencentrum realiseren. Een winddichte infrastructuur beschouwen we als gerealiseerd.

U kan één keer een verlenging aanvragen van maximaal 3 jaar. Hiervoor kunt u een verzoek insturen naar de administratie van het Departement Zorg, waarin u motiveert waarom u het lokaal dienstencentrum niet tijdig kunt realiseren.

Een voorafgaande vergunning vervalt sowieso van rechtswege na 5 jaar (maximaal na 8 jaar bij verlenging) als het lokaal dienstencentrum niet gerealiseerd is.
 

Toepasselijke regelgeving

De volledige aanvraagprocedure is terug te vinden in het Besluit van de Vlaamse Regering van 18 december 2020 tot vastlegging van de procedure voor het verlenen van voorafgaande vergunningen en planningsvergunningen voor lokale dienstencentra, centra voor dagopvang van een dienst voor gezinszorg, centra voor dagverzorging, centra voor kortverblijf, centra voor herstelverblijf of woonzorgcentra, en tot bepaling van de elementen van de globale zorgstrategische visie voor deze voorafgaande vergunningen.

Contactgegevens thuiszorg

Sector(en)
Thuiszorg