De Vlaamse kaarten van de watertoets zijn recent veranderd, met welke kaarten houden we rekening?

Het MB vermeldt de kaarten ‘Overstromingsgevoelige gebieden 2017’ en laat het bouwen in ‘effectief overstromingsgevoelig gebied’ niet toe. Aangezien er nu recentere kaarten bestaan voor het bepalen van ‘Overstromingsgevoelige gebieden’, neemt het VIPA deze ook mee in beschouwing. Deze kaarten maken een onderscheid tussen fluviaal, pluviaal en zeegerelateerde overstromingsrisico’s. We onderscheiden verschillende scenario’s:

  • Een site ligt niet in overstromingsgevoelig gebied in beide kaarten => geen probleem.
  • Een site ligt in ‘effectief overstromingsgevoelig gebied’ volgens de kaart van 2017, maar in de huidige kaarten niet meer => VIPA baseert zich op de meest recente kaarten.
  • Een site ligt niet in ‘effectief overstromingsgevoelig gebied’ volgens de kaart van 2017, maar heeft in de huidige kaarten een ‘middelgrote kans’ tot overstroming: VIPA houdt rekening met deze nieuwe kaarten en er zal een advies van de waterbeheerder nodig zijn in uw dossier.
  • Een site ligt in 'effectief overstromingsgevoelig gebied' volgens de kaart van 2017, en heeft in de huidige kaarten een 'middelgrote kans' tot overstroming: VIPA houdt rekeningmet de nieuwe kaarten en er zal een advies van de waterbeheerder nodig zijn in uw dossier.

Hoe problematisch het bouwen / verbouwen op een site met een ‘middelgrote kans’ op overstroming is, is afhankelijk van het type van overstromingsrisico (fluviaal, pluviaal of vanuit de zee) en locatie-specifiek.

  • Een fluviaal of zee-gerelateerde middelgrote kans tot overstroming is problematisch, des te meer in een niet-stedelijke context of in lintbebouwing.
  • Een pluviaal middelgrote kans tot overstroming kan in de meeste gevallen ondervangen worden door doordachte inplanting op de site en door maatregelen voor het waterrobuust / adaptief bouwen.

We raden in alle gevallen met risico op overstromingsgevoeligheid aan om dit advies in een vroeg stadium in te winnen, er geldt immers een adviesverplichting. Aan wie u dit moet vragen voor uw perceel, vindt u op deze kaart. Betrek ook de vergunningverlenende overheid in een vroeg stadium. Ook bij een aankoop van een site/gebouw is dit een belangrijk aandachtspunt.

Het VIPA zal het advies volgen.

Kaarten: Watertoets (waterinfo.be)