Wat is de gebruikersbijdrage voor gezinszorg?
De gebruikersbijdrage is de kostprijs die u als gebruiker moet betalen per uur gezinszorg dat aan u verleend wordt. Hoe de diensten voor gezinszorg die gebruikersbijdrage moeten berekenen, wordt geregeld in bijlage II bij het ministeriële besluit van 26 juli 2001 tot vaststelling van het bijdragesysteem voor de gebruiker van gezinszorg.
Vooraleer er hulp wordt geboden, komt het begeleidend personeelslid van de dienst voor gezinszorg bij u thuis voor een sociaal onderzoek. Tijdens dat onderzoek luistert hij naar uw zorgvragen en behoeften, en gaat hij ook uw hulpbehoevendheid na. Het begeleidend personeelslid zal tijdens dat huisbezoek ook uw gebruikersbijdrage berekenen. Minstens 1 keer per jaar komt het begeleidend personeelslid opnieuw bij u langs. Tijdens dat bezoek wordt de hulpverlening geëvalueerd en de bijdrage herberekend.
Het begeleidend personeelslid van de dienst voor gezinszorg zal tijdens het huisbezoek aan u een aantal documenten (in verband met uw inkomsten) vragen die nodig zijn om de hoogte van de gebruikersbijdrage te bepalen. Van die documenten wordt een kopie als bewijsstuk bij uw dossier op de dienst voor gezinszorg gevoegd.
Bij acute zorg (= gezinszorg die gedurende maximaal 14 dagen wordt geboden in geval van een noodsituatie die niet vooraf kan worden ingeschat en waarin onmiddellijk zorg vereist is) bedraagt de bijdrage 7,58 euro per gepresteerd uur gezinszorg. Die forfaitaire bijdrage wordt verlaagd tot 4,55 euro als de gebruiker recht heeft op de verhoogde tegemoetkoming. Die forfaitaire bijdrage kan maximaal 14 dagen gehanteerd worden, te rekenen vanaf de eerste dag van de hulpverlening. Na die periode wordt, bij een voortzetting van de gezinszorg, de bijdrage volgens de normale werkwijze berekend; die nieuwe bijdrage kan hoger of lager zijn dan de forfaitaire bijdrage.
Voor gezinnen met een drieling (of een tweede tweeling waarvan de leeftijd niet meer dan 18 maanden verschilt van de eerste) is er een regeling om de hulp betaalbaar te houden.