Wat is het verschil tussen een BelRAI-indicatiesteller en een gemachtigd indicatiesteller?

Een BelRAI-indicatiesteller volgde succesvol een BelRAI-opleiding  bij een erkende BelRAI-trainer en kan alle BelRAI-instrumenten in het Vlaams BelRAI-platform afnemen als hij voor het instrument in kwestie opgeleid is. Als de opleiding succesvol werd voltooid, ontvangt die persoon een attestering als BelRAI-indicatiesteller van de BelRAI-trainer waarbij de opleiding werd gevolgd.

De BelRAI-indicatiesteller moet voldoen aan een aantal voorwaarden om het attest te ontvangen én te behouden. Zo moet er verplicht een aantal (halve) dagen worden gespendeerd aan de opleiding,  moet er een tussentijdse evaluatie plaatsvinden en moet er een vereist aantal halve terugkomdagen zijn voltooid. Om het attest te behouden, moet er ook bijscholing en intervisie worden gevolgd. Al die voorwaarden zijn opgenomen in het ministeriële besluit van 3 september 2021 over de opleidingsvereisten in het kader van de implementatie van BelRAI.

Een gemachtigd indicatiesteller is een organisatie of voorziening die door de Vlaamse Regering gemachtigd is om de ernst en de duur van de verminderde zelfredzaamheid van een persoon met een zorg- en ondersteuningsnood vast te stellen aan de hand van een meetinstrument dat de Vlaamse Regering vaststelt. Voor het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden wordt dat, als de zorgbehoevende 18 jaar of ouder is, vastgesteld op basis van de BelRAI Screener. Is de zorgbehoevende tussen 5 en 18 jaar oud, dan is dit nog de BEL-profielschaal. In het besluit van de Vlaamse Regering van 30 november 2018 houdende de uitvoering van het decreet van 18 mei 2018 houdende de Vlaamse sociale bescherming, zijn een aantal zorgvoorzieningen van rechtswege gemachtigd als indicatiesteller. Het gaat om:

  • diensten voor gezinszorg
  • Diensten Maatschappelijk Werk van de ziekenfondsen
  • Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn in Vlaanderen.

Binnen de gemachtigde indicatiestellers kunnen medewerkers als indicatiesteller werkzaam zijn en nemen zij dus een indicatiestelling af in het kader van het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden. Personen die een indicatiestelling uitvoeren met een BEL-profielschaal moeten verplicht een van de diploma’s hebben die zijn opgenomen in artikel 156 van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 november 2018. Dat is niet van toepassing voor BelRAI-indicatiestellers die een indicatiestelling uitvoeren voor een BelRAI Screener. Die personen moeten dan weer wel voldoen aan de voorwaarden die hoger zijn vermeld (opleiding volgen bij erkend BelRAI-trainer, terugkomdagen, intervisies,…). Er is daarbij een vergoeding vanuit de Vlaamse sociale bescherming (zie ook de volgende alinea).

Een BelRAI-indicatiesteller van een dienst voor gezinszorg neemt in het kader van een hulpvraag gezinszorg een BelRAI Screener bij de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood af. Het resultaat op de BelRAI Screener kan gebruikt worden voor het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden. Binnen de Vlaamse sociale bescherming spreken we hier dan van een attest dat recht geeft op dat zorgbudget.  Er is geen vergoeding vanuit de Vlaamse sociale bescherming voor de BelRAI Screener. Want dzt wordt al vergoed vanuit de subsidies voor gezinszorg.