Gezonde omgeving & levensstijl
Gezondheid en preventie

Gamen

Veel mensen gamen, dat geven de cijfers aan. In 2022 speelde 55% van de Vlamingen van 18 jaar of ouder minstens maandelijks een digitale game. Tijdens het schooljaar 2021-2022 gamede 61% van de Vlaamse jongeren in het secundair onderwijs in de week voordat de bevraging bij hen werd afgenomen. Voor de meesten is gamen een leuke hobby. Voor sommigen wordt het gamen wel gelinkt aan problemen, en met name als het evenwicht met andere activiteiten niet goed zit en problemen veroorzaakt op bijvoorbeeld school, op het werk of als er een effect is op de gezondheid.

Voor alle vragen over drank, drugs, pillen, gamen of gokken kan u anoniem terecht bij De Druglijn. 

Bel 078 15 10 20 of chat en mail via druglijn.be.

Beleidsinitiatieven en cijfers

Preventie van problematisch gamen is een onderdeel van de Vlaamse gezondheidsdoelstelling 'De Vlaming leeft gezonder in 2025'.

Cijfers over gamen worden opgevolgd door middel van de:

Alle cijfers zijn te vinden in de factsheet gamen van VAD.

Game(L)over

Game(L)over is dé plek voor jongeren en hun ouders die op zoek zijn naar een nieuw evenwicht tussen gamen en andere activiteiten zoals school, vrienden, hobby’s, familie, …


Meer informatie vind je op gamelover.be.

Partners

VAD, de partnerorganisatie voor het preventief gezondheidsbeleid voor alcohol, drugs, gamen, gokken en psychoactieve medicatie ontwikkelde verschillende methodieken, materialen en (online) vormingen voor diverse doelgroepen.

 
Indien u als professioneel advies, vorming of coaching rond gokpreventie wenst, kunt u contact opnemen met het Logo of de CGG preventiewerking. 
CGG-preventiewerkers zijn opgeleid om u te begeleiden bij de preventie van problematisch gamen.

Meer info

U vindt meer informatie over de voordelen en risico’s van gamen, de fasen van gamegedrag en een zelftest op de Druglijn.

Sector(en)
Eerste lijn
Geestelijke Gezondheidszorg
Jeugdhulp
Welzijnsvoorzieningen