Geestelijke gezondheidsbevordering
Geestelijke gezondheid is een integraal onderdeel van gezondheid en welzijn, essentieel voor ons vermogen om beslissingen te nemen, relaties op te bouwen en bij te dragen aan de samenleving. Het mentaal welbevinden en de psychische gezondheid van de Vlaming staat onder druk. Veel mensen, direct of indirect, last van psychische problemen zoals depressie, angst en stress. Recent onderzoek wijst uit dat zeven op de tien zich maar matig tevreden voelen met hun leven. Sterker nog, één op de tien ervaart zelfs een lage tevredenheid. Wat betreft psychische klachten, bleek uit onderzoek van 2023 dat 22% van de volwassenen het afgelopen jaar te maken had met een psychische stoornis. Zo had 12% last van angstgevoelens en kampte 9% met depressie. Daarom voert de Vlaamse overheid een beleid om geestelijke gezondheid te bevorderen. Dit doet ze door het versterken van mentaal welbevinden, het vergroten van het vermogen om moeilijke momenten te doorstaan en het aanpakken van risicofactoren bij de algemene bevolking en risicogroepen.
Beleidsinitiatieven en cijfers
Geestelijke gezondheidsbevordering werd in 2022 als volwaardig gezondheidsthema opgenomen in de Vlaamse gezondheidsdoelstelling 'De Vlaming leeft gezonder in 2025'. Het beleidthema maakte daarvoor al vele jaren deel uit van de gezondheidsdoelstelling Suïcidepreventie en het VAS IIIpdf bestand2.9mb.
Departement Zorg liep in 2024 een traject om de visie, strategische doelstelling en operationele doelstellingen te bepalen m.b.t. geestelijke gezondheidsbevordering.
Cijfers over geestelijke gezondheidsbevordering worden opgevolgd door middel van de:
Partners
Om het thema nog meer kracht bij te zetten, werkten het Vlaams Instituut Gezond Leven en The Human Link een reeks acties uit om de geestelijke gezondheid van de Vlaming te versterken.
Indien u advies, vorming of coaching rond geestelijke gezondheidsbevordering wenst, kunt u contact opnemen met het Logo of de CGG preventiewerking.