Geïntegreerde zorg
Wat is doelgerichte geïntegreerde zorg?
Doelgerichte geïntegreerde zorg is zorg die volledig is afgestemd op de individuele noden, wensen en levensdoelen van de patiënt.
Het integreert verschillende aspecten van zorg, zoals preventie, behandeling, revalidatie, welzijn en sociale ondersteuning, in een samenhangend en gecoördineerd zorgplan.
Deze manier van samenwerken tussen alle betrokken zorgverleners en welzijnswerkers zorgt dat de best mogelijke gezondheidsresultaten worden bereikt, met respect voor de autonomie en voorkeuren van de persoon.
Samenwerking in de eerstelijnszorg
De eerstelijnszorg in Vlaanderen is al enkele jaren bezig met een transitie naar een meer geïntegreerde organisatie van de zorg.
Hierbij staan de behoeften van de patiënt centraal. Dit vraagt een intensieve samenwerking tussen zorgverleners, welzijnswerkers, de patiënt zelf en diens naaste omgeving.
Het doel is zorg te organiseren op basis van de specifieke noden van de patiënt in plaats van op het bestaande zorgaanbod.
Zorg op maat van de patiënt
De zorg moet altijd afgestemd zijn op de persoonlijke voorkeuren en levensdoelen van de patiënt. Om dit te bereiken, is het belangrijk dat zorgverleners onderling afspraken maken en informatie efficiënt uitwisselen.
In Vlaanderen zijn hiervoor eerstelijnszones en zorgraden opgezet als platformen voor lokale samenwerking.
Het Vlaams Instituut voor de Eerstelijn heeft een belangrijke rol als kennis- en expertisecentrum om geïntegreerde zorg in Vlaanderen te installeren.
Alivia: een digitale innovatie
Alivia is een digitaal zorgplanningsinstrument om geïntegreerde en doelgerichte zorg mogelijk te maken. Het bevordert de samenwerking tussen zorgverleners en maakt zelfmanagement, zorgcoördinatie en casemanagement mogelijk. Voor patiënten biedt Alivia de mogelijkheid om een zorgplan op te stellen dat nauw aansluit bij hun persoonlijke doelen.
Doelgericht zorgplan
Een doelgericht zorgplan is essentieel in complexe zorgsituaties. Het zorgplan richt zich op de levensdoelen van de patiënt, waarbij de wensen en behoeften worden vastgelegd.
Regelmatig overleg binnen het zorgteam is noodzakelijk, en een zorgcoördinator houdt het overzicht en stuurt bij waar nodig. In uitzonderlijke gevallen kan een neutrale casemanager worden aangesteld om het zorgproces te ondersteunen.
Regelgeving
De Vlaamse overheid heeft volgende regelgeving opgesteld om de organisatie van eerstelijnszorg te ondersteunen:
- Decreet van 26 april 2019 betreffende de organisatie van de eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijnszorgaanbieders
- Besluit van de Vlaamse Regering van 17 mei 2019 tot erkenning en subsidiëring van de zorgraden en houdende inwerkingtreding van het decreet van 26 april 2019
- Besluit van de Vlaamse Regering van 1 maart 2019 houdende de regels voor de erkenning en subsidiëring van een partnerorganisatie als Vlaams Instituut voor de Eerste Lijn
- Besluit van de Vlaamse Regering van 26 april 2024 over de organisatie van de eerstelijnszorg voor de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood
Daarnaast werkt de Vlaamse overheid samen met andere deelstaten en de federale overheid aan het Interfederaal Plan voor Geïntegreerde Zorg
- Sector(en)
- Eerste lijn