Traject intersectorale, langdurige zorg
Het traject intersectorale, langdurige zorg richt zich op innovatieve en sectoroverstijgende samenwerking om de zorg toekomstbestendig te maken. Door expertise te bundelen en goede praktijkvoorbeelden te ontwikkelen, zetten we stappen naar kwaliteitsvolle en intersectorale zorg die inspeelt op de concrete uitdagingen van vandaag en morgen.
Zowel de zorgsector als de samenleving vragen naar een toekomstplan. De uitdagingen in de zorg zijn gekend en reeds in diverse rapporten beschreven. Nu willen we de stap zetten naar het in praktijk brengen van antwoorden op deze concrete uitdagingen.
Over sectoren en beleidsdomeinen heen werken is daarbij cruciaal; krachten en expertise bundelen is essentieel. Als we meer samen doen, kunnen we samen ook effectief méér doen. Goede voorbeelden (door)ontwikkelen, uitdragen en anderen inspireren, zal de zorg in beweging zetten en samenwerking faciliteren. Daarvoor brengen we diverse sectoren en stakeholders uit het werkveld en beleid samen, gefaciliteerd en ondersteund door procesbegeleiders en wetenschappelijk begeleid. Hierbij willen we ook oog hebben voor de zorggebruikers; hun stem in dit verhaal is essentieel. Uiteindelijk is het einddoel immers het leveren van kwaliteitsvolle, intersectorale, langdurige zorg. De focus ligt op ontwerp-gericht onderzoek, verbetervoorstellen doen en uitvoeren terwijl men bouwt. We kiezen voor de methodiek van de livinglabs . Dit actieonderzoek is zowel ondersteunend als evaluerend.
Dit traject vraagt wetenschappelijke ondersteuning, inhoudelijke en procesmatige begeleiding en logistieke/praktische opvolging. Om dit traject te faciliteren wordt een consortium opgericht. De Katholieke Universiteit Leuven treedt op als penhouder voor het consortium.
Doelstelling is om mensen samen te brengen die willen innoveren, expertise delen en bundelen en vervolgens in een goed begeleid traject willen stappen die innovators laten nadenken, uitdagen en motiveren tot experimenteren via projecten. Uit deze projecten willen we de good practices en gedragen oplossingen voor knelpunten structureel inbedden. Op deze manier zetten we in op nieuwe kaders en zorgmodellen voor de toekomst.
Er wordt ook ingezet op communicatie en op beweging als rode draad binnen dit traject intersectorale langdurige zorg. Op die manier wordt de hele zorg- en welzijnssector mee betrokken en geïnformeerd. Het Departement Zorg neemt de trekkersrol op.
Het traject intersectorale langdurige zorg vertrekt van een methodiek waar de inbreng van het werkveld prominent aanwezig is. In overleg met de overheid wordt de strategische richting bepaald. Er wordt daartoe een stuurgroep opgericht die de strategische richting en uitvoering van het project bewaakt en mede zorgt voor afstemming ten aanzien van de Vlaamse regering die goedkeuring zal moeten verlenen aan de jaarlijkse voortgangsrapportages.
Voor dit hele traject werd op 7 juni 2024 een regelgevend kader goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Het budget bedraagt 5.900.000 euro gespreid over de projectperiode van 4 jaar.