Vlaamse Sociale Bescherming

Gevolgen van de Brexit voor de Vlaamse sociale bescherming

Algemene stand van zaken

Op 31 januari 2020 heeft het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten.
Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hebben een terugtrekkingsakkoord goedgekeurd.

Situatie vanaf 01/01/2021

In principe is deze Europese wetgeving vanaf 01/01/2021 niet meer van toepassing.

Het terugtrekkingsakkoord waarborgt echter bepaalde socialezekerheidsrechten onder specifieke voorwaarden.
Als u zich op 31/12/2020 in een grensoverschrijdende situatie bevindt, en zolang u zich zonder onderbreking in deze situatie bevindt, blijven uw rechten behouden. 
Als u een tijdelijk verblijf bent begonnen vóór 01/01/2021 kan u de noodzakelijke zorg blijven ontvangen op basis van uw Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) tot het einde van uw verblijf.
Op dezelfde manier kan u geplande zorg ontvangen als u daarvoor vóór 1 januari 2021 toestemming hebt gekregen.

Vanaf 1 januari 2021 geldt het Future relations Agreement tussen de E.U. en het Verenigd Koninkrijk van 24 december 2020 of het Trade and Cooperation Agreement (TCA). Bij dit akkoord wordt sociale zekerheid verder geregeld volgens de principes van de verordening 883/04 EU.

Belangrijk voor de Vlaamse Sociale Bescherming is dat de hele lange termijn zorg uitgesloten is van het toepassingsgebied van het TCA. Alle huidige pijlers van VSB vallen onder de lange termijn zorg (zorgbudgetten, tegemoetkoming voor mobiliteitshulpmiddelen en tegemoetkoming voor woonzorgcentra, centra voor kortverblijf en dagverzorgingscentra,...).

Situatie vanaf 19 juni 2023: inschrijving in het subregister 12 "Brexit" van het wachtregister

De begunstigden van het terugtrekkingsakkoord van wie de aanvraag voor de status als begunstigde van het terugtrekkingsakkoord aanvaard werd, worden ingeschreven in de gemeente waar de aanvraag werd ingediend, zonder controle van de reële verblijfplaats. Ze worden ingeschreven in het subregister 12 van het wachtregister van de gemeente waar de aanvraag voor de status als begunstigde van het terugtrekkingsakkoord werd ingediend.

Gevolgen voor de aansluiting bij de Vlaamse sociale bescherming

U woont in het Verenigd Koninkrijk

  1. U woont in het Verenigd Koninkrijk op 31/12/2020, u bent Belgisch sociaal verzekerd wegens (laatste) tewerkstelling in Vlaanderen (of Brussel) en u bent aangesloten bij de Vlaamse sociale bescherming. 
    Momenteel gaat dat om 667 personen.
    Bijvoorbeeld: U bent Belg, u heeft gewerkt in Antwerpen en woont in het Verenigd Koninkrijk en u krijgt een pensioen vanuit België.

    Zolang er geen onderbreking komt in deze grensoverschrijdende situatie, mag u verder aangesloten blijven. U kan dan ook een aanvraag doen voor de zorgbudgetten van de Vlaamse sociale bescherming.

    Ontvangt u reeds een zorgbudget, dan blijft u dit ontvangen. Momenteel ontvangen 8 personen een zorgbudget.

    Wijzigt er iets in de situatie, dan kan u niet meer aansluiten bij de Vlaamse sociale bescherming krachtens deze overgangsmaatregel. Bijvoorbeeld:

    U verhuist uit het Verenigd Koninkrijk.
    U verandert van werk en uw plaats van tewerkstelling is niet meer Vlaanderen of Brussel.
    U betaalt de premies voor de Vlaamse sociale bescherming niet meer tijdig.

  2. U woont in het Verenigd Koninkrijk op 31/12/2020, u bent Belgisch sociaal verzekerd wegens (laatste) tewerkstelling in Vlaanderen (of Brussel) en u bent niet aangesloten bij de Vlaamse sociale bescherming. 
    De aansluiting bij de Vlaamse sociale bescherming is verboden.
  3. U komt vanaf 1/1/2021 wonen in het Verenigd Koninkrijk, u bent Belgisch sociaal verzekerd wegens (laatste) tewerkstelling in Vlaanderen (of Brussel).
    De aansluiting bij de Vlaamse sociale bescherming is verboden.

 U woont in Vlaanderen

  1. U woont in Vlaanderen op 31/12/2020, u bent sociaal verzekerd in het Verenigd Koninkrijk en u bent aangesloten bij de Vlaamse sociale bescherming.
    U blijft aangesloten bij de Vlaamse sociale bescherming. 
  2. U woont in Vlaanderen op 31/12/2020, u bent sociaal verzekerd in het Verenigd Koninkrijk en u bent niet aangesloten bij de Vlaamse sociale bescherming.
    Zolang er geen onderbreking komt in deze grensoverschrijdende situatie kan u zich verder beroepen op deze vrijstelling.

    Wijzigt er iets in de situatie dan vervalt de vrijstelling van de verplichting tot aansluiting bij de Vlaamse sociale bescherming krachtens deze overgangsmaatregel. Bijvoorbeeld:

    U verhuist uit Vlaanderen en u komt later terug in Vlaanderen wonen.
    U verandert van werk en uw plaats van tewerkstelling is in België gelegen. Dit is ook het geval als u nadien terug in het Verenigd Koninkrijk gaat werken.
    U sluit vrijwillig aan bij de Vlaamse sociale bescherming.

  3. U komt vanaf 1/1/2021 wonen in Vlaanderen en u bent sociaal verzekerd in het Verenigd Koninkrijk.
    De aansluiting bij de Vlaamse sociale bescherming is verplicht.
  4. U woont in Vlaanderen en u werkt voor een internationale instelling met een eigen sociaal verzekeringsstelsel dat bij verdrag werd opgericht, zoals de V.N., E.U., Commonwealth War Graves Commission,… 
    U blijft vrijgesteld van aansluiting bij de Vlaamse sociale bescherming. 

U woont in Brussel

  1. U woont in Brussel op 31/12/2020, u bent sociaal verzekerd in het Verenigd Koninkrijk en u bent aangesloten bij de Vlaamse sociale bescherming.
    U blijft aangesloten bij de Vlaamse sociale bescherming. De aansluiting blijft vrijwillig.
  2. U woont in  Brussel op 31/12/2020, u bent sociaal verzekerd in het Verenigd Koninkrijk en u bent niet aangesloten bij de Vlaamse sociale bescherming. 
    Zolang er geen onderbreking komt in deze grensoverschrijdende situatie, kan u zich verder beroepen op deze vrijstelling van de verplichting tot aansluiting. Aangezien er in Brussel sowieso geen aansluitingsplicht is, heeft de vrijstelling echter geen praktisch nut. 
  3. U komt vanaf 1/1/2021 wonen in Brussel en u bent sociaal verzekerd in het Verenigd Koninkrijk.
    De aansluiting bij de Vlaamse sociale bescherming is vrijwillig. 
  4. U woont in Brussel en u werkt voor een internationale instelling met een eigen sociaal verzekeringsstelsel dat bij verdrag werd opgericht, zoals de V.N., E.U., Commonwealth War Graves Commission,…
    U blijft vrijgesteld van aansluiting bij de Vlaamse sociale bescherming.