Gezonde omgeving & levensstijl
Gezondheid en preventie

Gokken

Gokken kan een roes veroorzaken die vergelijkbaar is met het effect van drugs. Sommige mensen raken daardoor in de problemen. Gokproblemen kunnen zwaar wegen op de persoon zelf en op zijn of haar omgeving. Er kunnen problemen ontstaan op verschillende vlakken (psychologisch, school, werk, financieel, …).

Voor alle vragen over drank, drugs, pillen of gokken kan je anoniem terecht bij De Druglijn. 

Bel 078 15 10 20 of chat en mail via druglijn.be.

Beleidscijfers en initiatieven

Preventie van problematisch gokken is een onderdeel van de Vlaamse gezondheidsdoelstelling 'De Vlaming leeft gezonder in 2025'.

Onder 21 jaar is gokken verboden, enkel bepaalde loterijspelen mogen vanaf 18 jaar. In 2018 heeft 32% van de Vlamingen van 15 jaar en ouder minstens een keer een kans-en geldspel gespeeld in het afgelopen jaar. Lotterijspelen worden het meest gespeeld (30%), casinospelen en spelen op sportwedstrijden worden in mindere mate gespeeld (elk 3%).

Cijfers over gokken worden opgevolgd door middel van de:


Cijfers zijn te vinden in de factsheet gokken van VAD. 

Op 23 maart 2022 werd het interfederaal beleidsactieplan rond gokken goedgekeurd. Het plan werd opgemaakt binnen de Algemene Cel Drugs en goedgekeurd door de Thematische Vergadering Drugs van de IMC Volksgezondheid. Het plan bevat acties vanuit de verschillende overheden.

Campagne 'Vergok je spelplezier niet'

De sensibiliseringscampagne ‘Vergok je sportplezier niet’ heeft een dubbele doelstelling: 
•    Sporters bewustmaken dat sportweddenschappen niet zo onschuldig zijn als ze lijken.
•    Sportclubs motiveren om preventieve maatregelen te nemen.

Er werd een Charter Sportweddenschappen opgemaakt dat sportclubs, sportfunctionarissen, sportpromotoren en andere professionals uit het lokale sportleven kunnen ondertekenen.

Wie het charter ondertekent ontvangt gratis preventietips en campagnematerialen waarmee je in de clubcontext  aan de slag kan. Wens je als club ondersteuning bij het preventief werken rond alcohol, drugs en/of gokken? Laat je coachen door een CGG-preventiewerker.

Partners

VAD, de partnerorganisatie voor het preventief gezondheidsbeleid rond alcohol, drugs, gamen, gokken en psychoactieve medicatie ontwikkelde verschillende methodieken, materialen en (online) vormingen voor diverse settings en doelgroepen.

Indien u advies, vorming of coaching rond gokpreventie wenst, kunt u contact opnemen met het Logo of de CGG preventiewerking. CGG-preventiewerkers zijn opgeleid om u te begeleiden bij de preventie van problematisch gokken.

Meer info

U vindt meer informatie over de effecten en risico’s van gokken op de Druglijn. Er zijn ook zelf- en kennistests beschikbaar. 

Sector(en)
Eerste lijn
Welzijnsvoorzieningen