Infrastructuur

Hoe ga ik aan de slag met de VIPA-criteria duurzaamheid?

Om een echt duurzaam gebouw te realiseren moet duurzaamheid in het hele proces aandacht krijgen. Het VIPA zet daarom in op een kwalitatief voortraject waar het thema op verschillende momenten aan bod komt.

Het MB VIPA criteria duurzaamheid bepaalt dat je de invulling van de verschillende criteria moet staven aan de hand van bewijslast. Om dit overzichtelijk in het VIPA dossier te vatten werkt het VIPA met een Programma van Eisen.

Heb je nog vragen over het MB of over de criteria? Neem zeker eens een kijkje in de Veelgestelde vragen. Ook op de website van GRO vind je heel wat extra informatie. In het document van GRO staan bij elk criterium ook heel wat nuttige links die je verder vooruit kunnen helpen.

Kwalitatief voortraject

Neem duurzaam bouwen vanaf het begin mee in het plan- en ontwerpproces van uw project. Zo kunt u van in het begin duurzame keuzes maken zodat u latere, veelal technische (en vaak duurdere), oplossingen kan vermijden. Het VIPA wil de bouwheer daarbij vanaf het voortraject sensibiliseren en ondersteunen. 

Het is een aandachtspunt in alle stappen van uw bouwproces:

  • projectdefinitie,
  • aanstelling van deskundig ontwerpteam en planontwikkeling,
  • evaluatiemomenten van het ontwerp,
  • uitvoering en eindevaluatie

De criteria duurzaamheid en de concrete invulling ervan in uw project komen aan bod in de verschillende vooroverlegmomenten en de evaluatiemomenten van het VIPA-dossier.

Tijdens het voortraject zal de focus liggen op het maken van keuzes voor een duurzaam concept. Dit gebeurt aan de hand van de volgende criteria:

  • CON-criteria: Duurzaam ruimtegebruik, Duurzaam concept en Geïntegreerd proces (uit Deel I: Basisprincipes)
  • Site-criteria (uit Deel II: Site)
  • Criteria rond de buitenruimte (uit Deel III: gebouw)

Meer info hierover vindt u terug op de fiches per vooroverleg uit het kwalitatief voortraject. Tijdens de 3 evaluatiemomenten van het VIPA-dossier (aanvraagdossier, evaluatie 2 tijdens de werken en evaluatie 3  na ingebruikname) worden de VIPA-criteria duurzaamheid vastgelegd en bekrachtigd in de Aanvinklijst en het Programma van Eisen.

Schema VIPA-aanvraag met GRO

Programma van eisen (PVE)

Om vlot met de criteria van het MB aan de slag te kunnen, werkt het VIPA met het ‘programma van eisen’, dat integraal deel uitmaakt van het aanvraagdossier en van de verdere dossieropvolging tijdens en na de uitvoering van de werken.  

Dit PVE:

  • wijst u de weg in de diverse verplichte en vrije duurzaamheidscriteria
  • biedt u de mogelijkheid uw project of bouwprogramma hieraan af te toetsen en uw prioriteiten te bepalen
  • geeft u een basisoverzicht van de bijhorende bewijslast 
  • biedt u ook de mogelijkheid om een ingevulde aanvinklijst met het overzicht van de door u weerhouden criteria te genereren

Sjablonen:

Lees het PVE altijd samen met:​

De bouwtechnisch adviseur overloopt dit PVE samen met u tijdens het voortraject

Voor VIPA-aanvragen die ingediend zijn vóór augustus 2024 geldt nog onderstaande regelgeving:

Checklists, rekenbladen en andere bewijsstukken

Om het prestatieniveau te bepalen werkt het MB op bepaalde criteria met een rekenblad of een checklist (bijlage 1 van MB VIPA-criteria duurzaamheid 2021).

Naast het PVE, de aanvinklijst en de checklists of rekenbladen, bepaalt het MB ook andere bewijsstukken (bewijsstukken andere sectorendoc bestand336.7kb - bewijsstukken ziekenhuizendoc bestand330.5kb) ter staving van duurzaam bouwen. Deze voegt u toe aan uw aanvraag of houdt u ter beschikking.

Veelgestelde vragen duurzaam bouwen

Sector(en)
Geestelijke Gezondheidszorg
Gehandicaptenzorg
Jeugdhulp
Kinderopvang
Residentiële ouderenzorg
Revalidatie
Thuiszorg
Welzijnsvoorzieningen
Woonzorg
Ziekenhuizen