Hoe lees ik een inspectieverslag?
Doel van een inspectieverslag
Elk inspectiebezoek resulteert in een inspectieverslag. Het verslag is een schriftelijke weergave van de vaststellingen van de inspecteur.
De geïnspecteerde voorziening, inrichtende macht of budgethouder ontvangt het ontwerp-inspectieverslag zodat zij kennis kunnen nemen van de vaststellingen en een eventuele reactie kunnen formuleren.
Zorginspectie bezorgt het definitieve verslag (met eventuele reacties) aan de bevoegde entiteit van het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Die entiteit volgt de vaststellingen uit het inspectieverslag op en beslist over de verdere erkenning, vergunning of toekenning van subsidies. Zij kunnen aan de voorziening vragen verbeteracties te ondernemen, zoals bijvoorbeeld de opmaak van een plan van aanpak om de vastgestelde inbreuken weg te werken.
Inhoud van het inspectieverslag
De inhoud van het inspectieverslag wordt bepaald door het type inspectie. Bij de ene inspectie nemen de inspecteurs bijvoorbeeld de globale zorgverlening onder de loep, terwijl bij andere inspecties de focus op een deelaspect van de werking ligt. Aan het begin van het verslag leest u over welk soort inspectie het gaat.
De inspecteurs gebruiken gestandaardiseerde inspectie-instrumenten, zodat de inspecties op dezelfde manier verlopen en vergelijkbaar zijn.
Om het inspectieverslag op te maken, baseren de inspecteurs zich op verschillende bronnen zoals:
- observaties
- inzage in documenten
- gesprekken met zorggebruikers en/of familieleden
- gesprekken met medewerkers en/of verantwoordelijken
Welke informatie is relevant voor u?
Leest u de inspectieverslagen omdat u zelf op zoek bent naar een geschikte voorziening? Baseer u in dat geval niet alléén op de inspectieverslagen maar neem zeker ook contact op met de voorziening. Ga bijvoorbeeld eens langs zodat u uw vragen rechtstreeks kan stellen of praat met de zorggebruikers die u ontmoet. Een inspectieverslag is steeds de weergave van een momentopname. De kans is dus groot dat een voorziening al verbeteringen heeft aangebracht waardoor de situatie ter plaatse niet meer overeenstemt met de vaststellingen uit het inspectieverslag. Leg de inspectieverslagen ook steeds naast andere informatiebronnen, zoals de beleidsrapporten van Zorginspectie of de gegevens op zorgkwaliteit.be.
- Sector(en)
- Armoede-organisatiesEerste lijnGeestelijke GezondheidszorgGehandicaptenzorgJeugdhulpKinderopvangResidentiële ouderenzorgRevalidatieThuiszorgVrijwilligerswerkWelzijnsvoorzieningenWoonzorgZiekenhuizen