Hoe zorg je voor verse lucht?
Zorgen voor verse lucht kan op verschillende manieren:
- Door ramen of deuren te openen
- Via je ventilatieroosters
- Via je ventilatiesysteem
Zet je raam open
Als je geen ventilatiesysteem of roosters hebt, dan is ramen openen de enige manier om verse lucht in je woning te brengen.
Hoe doe je dit?
- Open ramen tegenover elkaar (verschillende gevels) om een sterkere luchtstroom te creëren. Zo komt er op korte tijd meer verse lucht de ruimte binnen.
- Zet de verwarming uit tijdens het openen van de ramen. Of open de ramen voordat je de verwarming aanzet (bijvoorbeeld als je opstaat of thuiskomt van het werk).
- Open het raam meerdere keren per dag kort in plaats van één keer lang. Anders neemt de temperatuur in de ruimte sterk af en heb je meer energie nodig om de ruimte terug op te warmen. Vervuilende stoffen stapelen zich zo ook minder op.
- Varieer je raamopening naargelang de weersomstandigheden. Als er veel wind is buiten mag je het raam minder lang openen. Hoe groter het temperatuurverschil tussen binnen en buiten, hoe sneller er verse lucht binnenkomt.
- In oude woningen krijg je ook verse lucht binnen via kieren en spleten. Sluit kieren en spleten daarom niet af. Maar ze laten ook veel warmte ontsnappen, dus zorg op termijn dat je ze wel kan dichtmaken, maar wel gecombineerd met een manier om verse lucht te voorzien in je woning.
- Laat binnendeuren regelmatig en ook ‘s nachts openstaan om een goede luchtdoorstroming te krijgen doorheen de hele woning. Stop ook de spleten onder de binnendeuren niet dicht.Woon je langs een drukke weg? Zet dan indien mogelijk een raam open zo ver mogelijk van de straatzijde en buiten de spitsuren.
- Gebruik een raamstopper. Die voorkomt dat je raam open- en dichtwaait.
- Zorg voor inbraakbeveiliging als je raam open staat als je niet thuis bent.
Raamsticker 'Verse lucht...een must'
Open je ventilatieroosters
De oppervlakte van de roosters in een ruimte is in principe berekend op de grootte van de ruimte. Roosters zijn hierdoor een meer gecontroleerd systeem dan het openen van ramen. Toch zal de mate van verse lucht hier ook afhankelijk zijn van de weersomstandigheden. Bij weinig wind zal er minder ventilatie zijn via de roosters en kan het nodig zijn om ook nog een raam te openen.
Hoe zorg je voor voldoende verse lucht via roosters:
- Sluit roosters niet af, ook niet om warmteverlies te beperken. Het afsluiten van de roosters zal ervoor zorgen dat de ventilatie niet meer optimaal verloopt.
- Maak de roosters om de 3 tot 12 maanden schoon met een stofzuiger.
- Zorg voor doorstroomopeningen zoals roosters in muren of deuren of spleten onder deuren.
Schakel je ventilatiesysteem in
De meest gecontroleerde manier van ventileren is via een ventilatiesysteem.
Hoe zorg je voor voldoende verse lucht via een ventilatiesysteem:
- Zet je ventilatiesysteem nooit uit.
- Onderhoud je ventilatiesysteem volgens de handleiding van de fabrikant.
- Laat je ventilatieroosters altijd open staan (ventilatie type C).
- Maak de roosters om de 3 tot 12 maanden schoon met een stofzuiger (ventilatie type C).
- Zorg voor doorstroomopeningen zoals roosters in muren of deuren of spleten onder deuren.
Welke soorten ventilatiesystemen bestaan er?
Ventilatiesysteem A
Verse buitenlucht komt via ventilatieroosters aan ramen binnen. Vervuilde binnenlucht gaat buiten via verticale kanalen.
Ventilatiesysteem Type C
Verse buitenlucht komt via raamroosters binnen. De afvoer van de lucht wordt mechanisch aangestuurd met een ventilator. Er bestaan ook C+-ventilatiesystemen. Het ventilatiedebiet wordt dan aangestuurd in functie van de aanwezige CO2-concentratie of vocht in de lucht.
Ventilatiesysteem type D
De aanvoer en afvoer van de lucht gebeurt mechanisch, met elektrische ventilatoren. Er bestaan ook D+-ventilatiesystemen. Het ventilatiedebiet wordt dan aangestuurd in functie van de aanwezige CO2-concentratie of vocht in de lucht.
Een ventilatiesysteem B, met alleen een mechanische toevoer van lucht en natuurlijke afvoer van lucht wordt in praktijk amper toegepast.