Bestrijdingsmiddelen

Chloorpyrifos

In de groente-, sier- en boomteelt was chloorpyrifos jarenlang een populair pesticide. Ondertussen is de stof verboden in de VS en de EU. Hoe komt dat? En waar kun je er vandaag nog mee in contact komen?

Blootstellingsweg
Inhalatie, oraal

Wat is chloorpyrifos?

Chloorpyrifos is één van de meest gebruikte organofosfaatpesticiden. Het wordt ingezet tegen insecten, spinachtigen en wormen zoals aaltjes (nematoden) in de bodem. In België gebeurt dat vooral bij de teelt van kolen, asperges, prei, in teelaarde, in de sierteelt en bij boomkwekerijen.

Sinds 2000 werd de stof verboden in de VS. De EU besliste eind 2019 om het gebruik ervan niet meer toe te staan.

Hoe word je blootgesteld aan chloorpyrifos?

Chloorpyrifos stapelt zich op in de bodem, het water, het voedsel, maar ook in gebouwen. Daardoor kan de stof, zelfs nu het gebruik ervan verboden is, nog altijd aanwezig zijn in onze voeding. Is voeding ingevoerd uit een land waar chloorpyrifos nog gebruikt mag worden? Dan kunnen er restanten van de stof in zitten.

Als chloorpyrifos bijvoorbeeld op akkers in de buurt wordt gebruikt, kun je kleine hoeveelheden ervan inademen. Het is ook al teruggevonden op huisstof: adem je dat in, dan kan het pesticide in je lichaam terechtkomen.

Wat zijn de gezondheidseffecten van chloorpyrifos?

Als je lucht inademt in een gebied waar recent met chloorpyrifos is gespoten, kan dat leiden tot hoofdpijn, wazig zicht, loopneus, duizeligheid, verwardheid, zwakke of trillende spieren, misselijkheid en diarree.

Ook als je in contact komt met lagere, niet-toxische hoeveelheden chloorpyrifos, kan dat invloed hebben op de signaaloverdracht tussen de zenuwen. Zo zou chloorpyrifos kunnen leiden tot gedragsstoornissen (autismespectrumstoornissen), aandachtsmoeilijkheden en een vertraagde mentale ontwikkeling bij kinderen. Ongeboren kinderen kunnen tijdens de zwangerschap aan de stof worden blootgesteld.

Op basis van studies bij proefdieren en bij de bevolking bleek dat chloorpyrifos hormoonverstorende eigenschappen zou hebben.

Chloorpyrifos kan, ten slotte, over generaties heen een impact op de gezondheid hebben.

Hoe kun je blootstelling aan chloorpyrifos beperken?

Via heel wat (kleine) aanpassingen kun je je blootstelling aan chloorpyrifos beperken. Je vindt ze terug op het platform hormoonverstoorders.

Verschillende aanpassingen kun je in je eigen tuin doen. Kweek je bijvoorbeeld zelf je groenten, fruit en eieren? Zorg dan voor een gezonde bodem. Weet je niet zeker of jouw tuingrond gezond is? Doe dan de test op gezonduiteigengrond.be.

Bestrijdingsmiddelen werken meestal goed, maar ze zijn vaak schadelijk voor het milieu en je gezondheid. Gebruik daarom het liefst alternatieve methoden om ziektes en plagen zo veel mogelijk te voorkomen. Meer info vind je op zonderisgezonder.be.

Gebruik je putwater? Laat dan testen of er schadelijke stoffen en bacteriën aanwezig zijn. Bij een verhoogde concentratie van een schadelijke stof kun je dat water beter niet gebruiken om te drinken, te koken, groenten te wassen en zeker niet om babyvoeding te maken. Gebruik in plaats daarvan leidingwater. Als drinkwater heeft leidingwater altijd de voorkeur. Meer informatie vind je op de webpagina over putwater, de webpagina over kwaliteit en controle van drinkwater en op de website van VMM.

Voorkomen
Stof
Categorieën
Koken