Gezonde omgeving & levensstijl
Gezondheid en preventie

Illegale drugs

Drugs zoals cannabis, cocaïne, XTC, … zijn verboden in België. Drugs beïnvloeden gevoelens, zintuigen en het bewustzijn. Ze kunnen verschillende effecten hebben en je kan er afhankelijk of verslaafd aan worden. Welke drug men ook gebruikt, het is duidelijk dat er telkens kleinere of grote risico’s aan verbonden zijn. Wie geen risico wil lopen, gebruikt beter geen drugs. Cannabis is de meest gebruikte illegale drugs. In 2018 zei 22% van de Vlaamse bevolking tussen 15 en 64 jaar in de gezondheidsenquête dat ze ooit experimenteerde met cannabis. 4% van de bevraagden gaven aan de afgelopen 30 dagen cannabis gebruikt te hebben. Cocaïne is de tweede meest gebruikte illegale drugs: 1,7% van de Vlamingen van 15 tot 64 jaar gaf in 2018 aan het afgelopen jaar cocaïne te hebben gebruikt.

Voor alle vragen over drank, drugs, pillen of gokken kan je anoniem terecht bij De Druglijn. 

Bel 078 15 10 20 of chat en mail via druglijn.be.

Beleidsinitiatieven en cijfers

Preventie van druggebruik is een onderdeel van de Vlaamse gezondheidsdoelstelling “De Vlaming leeft gezonder in 2025”.

Interfederaal wordt samengewerkt rond drugs binnen de Algemene Cel Drugs.

Cijfers over illegale drugs worden opgevolgd door middel van de: 
•    Gezondheidsenquête 
•    HBSC-studie 
•    VAD leerlingenbevraging, studentenbevraging en uitgaansonderzoek 
•    Preventiebarometer 


Alle cijfers zijn te vinden in de factsheet cannabis en de factsheet cocaïne van VAD. 

Als kleine kinderen groot worden

De vorming Als Kleine Kinderen Groot Worden is een interactief infomoment voor ouders van tieners (10-15 jaar) om in groep opvoedingsvragen te bespreken. De vorming vertrekt vanuit de realiteit dat kinderen vroeg of laat in contact komen met tabak, alcohol en andere drugs. Ouders weten vaak niet hoe ze hiermee om moeten gaan en wat ze kunnen doen om problemen te voorkomen. Het is van belang dat ouders hun invloed niet onderschatten en weten hoe ze die kunnen aanwenden. 


Op de Druglijn is ook informatie rond alcohol, drugs en opvoeden voor ouders beschikbaar.

Partners

VAD, de partnerorganisatie voor het preventief gezondheidsbeleid rond alcohol, drugs, gamen, gokken en psychoactieve medicatie ontwikkelde verschillende methodieken, materialen en (online) vormingen voor diverse doelgroepen.

Hoewel injecterend druggebruik niet veel voorkomt, kunnen ernstige met druggebruik gerelateerde gezondheidsproblemen optreden. In Vlaanderen zetten we daarom in op spuitenruil. Dit om besmettelijke aandoeningen te voorkomen, gezondheidsrisico’s bij injecterend druggebruik te voorkomen en aan te zetten tot meer zorg- en hulpverlening. De organisatie met terreinwerking Free Clinic staat in voor spuitenruil in Vlaanderen en maakt ook werd van Hepatitis.
 
Indien je als professioneel advies, vorming of coaching rond illegale drugspreventie wenst kan je contact opnemen met het Logo of de CGG preventiewerking. CGG-preventiewerkers zijn opgeleid om je te begeleiden bij drugspreventie.

Meer info

Meer informatie over de effecten en de risico’s van cannabis vind je op de Druglijn.be. Er zijn ook zelf- en kennistests en online zelfhulp DASH beschikbaar.

Meer informatie over de effecten en risico’s van cocaïne is te vinden op de Druglijn. Er zijn ook zelf- en kennistests rond cocaïne beschikbaar. 
 

Sector(en)
Eerste lijn
Jeugdhulp