Jaarlijkse tegemoetkoming in de loonkosten
Een actieve huisarts in Vlaanderen (incl. Brussels Hoofdstedelijk Gewest) kan jaarlijks een tegemoetkoming krijgen in de loonkosten van minstens 1/3 VTE praktijkondersteuner of praktijkverpleegkundige.
De tegemoetkoming bedraagt maximaal 8.109,91 euro per arts in 2025. Dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd en kan verhoogd worden met 800 euro als de huisarts of de huisartsenpraktijk inzet op extra vorming.
Voorwaarden
- De tegemoetkoming kan nooit meer bedragen dan 50% van de totale loonkosten van de medewerker of medewerkers.
- Ook het tewerkstellingspercentage van de bediende wordt mee in rekening gebracht: om het bedrag van de tegemoetkoming te optimaliseren binnen een praktijk, moet er minstens een 1/3 VTE in dienstzijn per huisarts.
- Vb. voor een groepspraktijk met 3 artsen moet er voor een optimaal tegemoetkomingsbedrag minstens 1 VTE (=3 x 1/3 VTE) tewerkgesteld zijn. Is het aantal VTE minder, dan wordt het tegemoetkomingsbedrag a rato verminderd.
- Een praktijkondersteuner of praktijkverpleegkundige moet in loondienst werken in de huisartsenpraktijk. U moet dit aantonen met een arbeidscontract.
- De huisarts moet aangesloten zijn bij de huisartsenkring van zijn regio.
- De aanvragen gebeuren per arts. In een groepspraktijk moet elke huisarts dus apart een aanvraag indienen, de uitbetaling van deze tegemoetkoming gebeurt ook per individuele arts.
Hoe kan een praktijk 800 euro extra per jaar ontvangen?
Om bijkomend 800 euro per jaar te krijgen voor de loonkost, moet de praktijk investeren in vorming die:
- de competenties van de praktijkondersteuner of de praktijkverpleegkundige versterkt;
- én bijkomende competenties ontwikkelt op het vlak van geïntegreerd samenwerken, zorgcoördinatie en populatiegerichte zorg.
Deze vorming bedraagt minimaal vier uur per jaar. Minstens één uur per jaar moet samen met de aanvragende huisarts gevolgd worden.
Opleidingen die onze voorkeur genieten zijn gepubliceerd bij het thema praktijkondersteuning op de VIVEL academie.Deze opleidingen komen in aanmerking voor de bijkomende 800 euro.
Andere opleidingen die toegevoegd worden aan uw aanvraag zullen a posteriori beoordeeld worden.
Hoe aanvragen?
U kan zelf een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen via de digitale toepassing PMV online.
U kunt de aanvraag ook indienen via één van de steunpunten voor de ondersteuning van huisartsen of rechtstreeks bij PMV-Standaardleningen.
Digitale toepassing PMV online
Wanneer aanvragen?
Huisartsen kunnen de tegemoetkoming aanvragen, uiterlijk op 30 juni van het jaar dat volgt op het jaar waarin de loonkosten gemaakt zijn.
Nuttige informatie
Handleiding aanvraag tegemoetkomingdoc bestand3.6mb
Sjabloon Attest sociaal secretariaat praktijkondersteunerdoc bestand174.9kb
Sjabloon Overzicht gevolgde opleidingendoc bestand175.7kb
Sjabloon Lidmaatschap huisartsenkringdoc bestand171.0kb
Het gebruik van deze sjablonen is niet verplicht. Als de organisatie die het attest aanlevert een eigen ontwerp gebruikt, wordt dit ook aanvaard, mits alle vereiste informatie aangeleverd wordt.
Contact
Bij vragen over deze aanvraag kunt u contact opnemen met PMV-Standaardleningen.