Gezondheid en preventie

Luchtzuivering als aanvulling

Verse lucht in je woning zorgt voor de afvoer van de vervuilende stoffen naar buiten waardoor de binnenluchtkwaliteit verbetert. Luchtzuiveringstoestellen garanderen niet het behalen van een algemeen goede binnenluchtkwaliteit en zijn dus geen evenwaardig alternatief.

In je woning

Een gezonde binnenlucht begint bij het beperken van bronnen van schadelijke stoffen, gevolgd door voldoende ventileren en verluchten. Als aanvulling hierop kan, voor mensen met gevoelige luchtwegen of longaandoeningen zoals astma, allergie of chronisch obstructieve longziekte (COPD), een luchtzuiveringstoestel nuttig zijn. 

Luchtzuivering kan een aanvullende maatregel zijn, maar kan bronbeperking en ventileren en verluchten niet vervangen!

In je zorgvoorziening

Een gezonde binnenlucht begint bij het beperken van bronnen van schadelijke stoffen, aangevuld met ventileren en verluchten.  Maar soms is het in een ruimte niet mogelijk de bovengrens van 900 ppm CO2 te halen. Luchtzuivering kan dan een bijkomende oplossing zijn om het infectierisico in zorgvoorzieningen verder te doen dalen. 

Luchtzuivering is een kortetermijnoplossing, vooral efficiënt in kleine ruimtes. Combineer het toestel altijd met ventilatie (minstens 25 m3 per uur per persoon) en verluchting. En zorg dat de CO2-concentratie nooit hoger is dan 1200 ppm. De finale oplossing moet zijn om voldoende debiet aan buitenlucht te behalen via een adequaat ventilatiesysteem.

Een luchtzuiveringssysteem kiezen

Bij het kiezen van een mobiel luchtzuiveringstoestel zijn verschillende factoren van belang, zoals de afmetingen van de ruimte, het aantal aanwezige personen, de aard van de activiteiten en de specifieke bronnen van luchtvervuiling.

Er bestaan 2 luchtzuiveringstechnologieën:

  1. het vangen van deeltjes en gassen uit de lucht;
  2. het neutraliseren van bijvoorbeeld micro-organismen zodat ze niet meer kunnen vermeerderen of verspreiden. 

Een luchtzuiveringstoestel richt zich slechts op het verwijderen van 1 of meerdere stoffen in de lucht, en verwijdert niet alle luchtpolluenten. Zo hebben sommige luchtzuiveringstechnologieën relevant voor SARS-CoV-2 geen invloed op gasvormige polluenten, zoals vluchtige organische stoffen.

Hou er rekening mee dat luchtzuiveringstoestellen geluidshinder kunnen veroorzaken, energie verbruiken en onderhoud vragen.

Kies bij voorkeur voor een luchtzuiveringstoestel die niet de schadelijke stof ozon uitstoten. Doet jouw luchtzuiveringstoestel dat wel? Verlaat dan de ruimte als het toestel aanstaat en zet na gebruik de ramen en deuren minstens een kwartier open. 

Lees meer over luchtzuivering in de praktische gids van de federale overheid. Deze gids helpt je ook om het juiste luchtzuiveringstoestel te kiezen. Kies een toestel met het erkenningslabel van de federale overheid. Een lijst van alle erkende luchtzuiveringssytemen vind je terug op de website van de federale overheid.