Persbericht
Gezonde omgeving & levensstijl
Gezondheid en preventie

Departement Zorg geeft online tips om blootstelling aan hormoonverstoorders te beperken

Iedereen komt elke dag in contact met hormoonverstoorders. Dat gebeurt bijvoorbeeld via kleding, verzorgingsproducten of voedsel. Hormoonverstoorders zijn alomtegenwoordig en niet zonder risico’s. Het is daarom belangrijk om je blootstelling zoveel mogelijk te beperken. Het Departement Zorg lanceert op haar website vandaag nieuwe webpagina’s met concrete tips om dat te doen en meer informatie over hormoonverstoorders en waar je ermee in contact komt.

Publicatiedatum
11 maart 2025

Hormoonverstoorders zijn chemische stoffen die de werking van onze hormonen kunnen verstoren. Ze zitten in tal van dagelijkse producten: van plastic en textiel tot verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen en pesticiden. Je kunt ze inademen via stof, opnemen via de huid of inslikken via voeding. Zwangere vrouwen kunnen ze via het bloed doorgeven aan hun ongeboren kind.

Blootstelling aan hormoonverstorende stoffen kan schadelijke gevolgen hebben voor onze gezondheid, vooral in kwetsbare levensfasen. Zwangere vrouwen, jonge kinderen en adolescenten zijn er extra gevoelig voor. Ook mensen in specifieke sectoren zoals schoonheidszorg, schoonmaak en land- en tuinbouw, lopen een verhoogd risico. Het is dus belangrijk om mensen hier zo goed mogelijk over te informeren zodat ze hun blootstelling kunnen beperken.

Alle informatie en praktische tips op één plek

Tot nu toe was de informatie over hormoonverstoorders erg versnipperd. De nieuwe webpagina’s op de website van het Departement Zorg brengen alles overzichtelijk samen. 

“Tegenwoordig worden we om de oren geslagen met beweringen over hormoonverstoorders. Dat is normaal. Ze zitten overal – van onze shampoo tot in voedselverpakking - en kunnen een impact hebben op onze gezondheid. Maar zowel op sociale media als in de pers wordt vaak ook fake news verspreid. Zeker jongeren maken zich erg veel zorgen. Een webpagina met veilige en wetenschappelijke informatie over hormoonverstoorders kan hen helpen. Met ook concrete tips om blootstelling te verminderen. Enkel met de juiste informatie beschermen we het best onze gezondheid.” - Caroline Gennez, Vlaams minister van Welzijn en Armoedebestrijding, Cultuur en Gelijke Kansen.

Op de nieuwe webpagina’s vind je o.a. informatie over wat hormoonverstoorders zijn, hoe je ze herkent en waar je ermee in contact komt. Per ruimte – van je kleerkast tot de keuken, van speelkamer tot moestuin – krijg je concrete tips om je blootstelling te verminderen. Specifieke risicogroepen krijgen hiervoor ook extra handvatten.

Bekende voorbeelden van hormoonverstoorders zijn PFAS en dioxines, maar veel andere stoffen worden pas na jaren als schadelijk erkend. Daarom zijn onderzoek en bewustwording cruciaal om ieders blootstelling zoveel mogelijk te kunnen beperken.

Het Departement Zorg ontwikkelde deze webpagina’s in samenwerking met experts van UAntwerpen, Gezondheidsmakers, Onafhankelijke Ziekenfondsen, Opgroeien, CM, FOD Volksgezondheid, VITO, PIH, VIVES, Gezinsbond en Kom op tegen Kanker.