Interview
Zorgaanbod

Klaar voor 2026: tijdig starten is tijd winnen

De transparante sectorspecifieke boekhouding komt eraan. Om bij te dragen aan de betaalbaarheid van de woonzorgcentra, wordt de transparante sectorspecifieke boekhouding vanaf 2026 verplicht. Een grondige voorbereiding is hierbij essentieel. Projectleider Nele Tommissen legt uit hoe de opleiding je helpt om de nieuwe boekhoudkundige verplichtingen goed te begrijpen en efficiënt toe te passen.

Nele Tommissen en Valerie Paelman
Publicatiedatum
28 maart 2025

Voor woonzorgcentra die vlot en correct willen rapporteren, is het opleidingstraject een onmisbare tool. “Wie nu instapt, doorloopt sneller de leercurve en maakt de implementatie gemakkelijker,” aldus Nele Tommissen. “Wacht je tot het laatste moment om je boekhouding aan te passen, dan riskeer je veel extra werk en tijdverlies. De opleiding helpt je stap voor stap om je processen te optimaliseren en efficiënt te werken.”

 

De opleiding focust op twee belangrijke aspecten. “Enerzijds wordt er technisch ingegaan op de structuur van het rapporteringssjabloon: hoe het is opgebouwd, hoe je het correct indient en welke controles erin verwerkt zitten. Anderzijds wordt bekeken hoe je je boekhouding zo kunt opzetten dat het invullen van het sjabloon eenvoudiger wordt”, legt Tommissen uit. “Die twee onderdelen hangen nauw samen, want je kunt je boekhouding niet efficiënt aanpassen zonder eerst te begrijpen hoe het sjabloon werkt en welke gegevens je moet invullen. Daarom is het belangrijk om eerst inzicht te krijgen in het sjabloon voordat je met je boekhouding aan de slag gaat.”

 

Om iedereen zo goed mogelijk te ondersteunen, wordt de opleiding op verschillende manieren aangeboden. “Er zijn online video’s waarmee je zelfstandig aan de slag kunt, uitgebreide handleidingen die je op weg helpen, en inloopmomenten waar je vragen kunt stellen. Daarnaast is er de mogelijkheid voor één-op-één begeleiding op afspraak, waarbij je jouw sjabloon vertrouwelijk kunt bespreken en feedback krijgt. We hebben ervoor gezorgd dat iedereen op zijn eigen tempo kan leren en ondersteuning kan krijgen wanneer dat nodig is. Of je nu snel een antwoord zoekt op een specifieke vraag of liever stap voor stap door het proces wordt begeleid, we bieden voor iedereen een passende oplossing,” benadrukt Tommissen. 

Wie nu instapt, doorloopt sneller de leercurve en maakt de implementatie gemakkelijker

Projectleider Nele Tommissen

Samenwerken voor een vlotte implementatie

Hoewel de opleiding zich in de eerste plaats richt op financieel medewerkers en directeurs, raadt Tommissen aan om ook collega’s van de personeelsdienst erbij te betrekken. “80% van de kosten van een woonzorgcentrum zijn personeelskosten. Het correct verdelen van deze kosten over woon-, leef-, zorg- en organisatielasten vraagt nauwe samenwerking met de personeelsdienst. Door hen vanaf het begin mee te nemen, verloopt de implementatie een stuk vlotter. Bovendien helpt het om misverstanden te voorkomen en de rapportering efficiënter te maken.”
 

De opleiding biedt ook een kans om je boekhoudkundige processen te stroomlijnen. “We horen vaak dat deelnemers aanvankelijk opzien tegen de verandering, maar na de opleiding ervaren ze hoe overzichtelijk en werkbaar het sjabloon eigenlijk is. Het helpt niet alleen bij de verplichte rapportering, maar ook bij interne financiële planning en inzicht,” aldus Tommissen. 

Tijd investeren is tijd winnen

Wie de opleiding volgt, zet een stap vooruit in de voorbereiding op de verplichte rapportering. “Mensen denken soms: ‘Dat komt later wel’, maar je rapporteert in 2026 over het boekjaar 2025, dat nu al bezig is. Hoe sneller je start, hoe beter je voorbereid bent,” legt Tommissen uit. “De extra tijd die je nu investeert, bespaart je later veel stress en moeite.” 

Blijf op de hoogte

Wil je zeker zijn dat je geen belangrijke updates over de opleiding en de implementatie van de transparante sectorspecifieke boekhouding mist? Zorg er dan voor dat je e-mailadres correct is ingevuld bij de contactpersonen in het e-loket onder ‘financiële weerbaarheid’. Zo ontvang je tijdig alle informatie en blijf je steeds op de hoogte van nieuwsbrieven, praktische tips en nieuwe ondersteuningsmaterialen. 

Sector(en)
Woonzorg