Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie
- Telefoon
- 09 332 07 75
- URL
- Postadres
- De Pintelaan 185 – 1K12F, 9000 Gent
- Gebouw
- UZ Gent
Het Vlaams expertisecentrum voor suïcidepreventie (VLESP) is een samenwerkingsverband tussen de Eenheid voor Zelfmoordonderzoek (EZO) van de universiteit Gent en het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ). VLESP werd in Vlaanderen erkend als partnerorganisatie voor de preventie van zelfdoding.
VLESP staat in voor de coördinatie, afstemming, continuïteit, wetenschappelijke onderbouw én evaluatie van het beleid inzake suïcidepreventie in Vlaanderen. VLESP beheert en coördineert ook Zelfmoord1813, het centrale platform waar iedereen in Vlaanderen alle relevante informatie omtrent de preventie van zelfdoding kan terugvinden.
De expertise van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding betreft de preventie van zelfdoding door gebruik te maken van telezorg: het verlenen van zorg op afstand door gebruikmaking van informatie- en communicatietechnologie. De EZO heeft tot doelstelling het onderzoek naar de epidemiologie, informatieverstrekking, behandeling en wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan van suïcidaal gedrag te bevorderen.
- Organisatietype
- Partnerorganisatie
- Duur
- 1 oktober 2024 – 31 december 2028
- Budget
- 1.283.878 euro/jaar
- Werkingsgebied
- Vlaams gewest en tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad
- Doelgroepen
- de Vlaamse overheid; relevante partnerorganisaties, organisaties met terreinwerking en andere uitvoerders van het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie; de media; Logo’s en gezondheids- en welzijnsorganisaties op de eerste lijn; de doelgroepen zoals opgenomen in het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie 2012-2020; de Vlaamse bevolking.
- Resultaatgebieden
- 1. het met betrekking tot dit thema, aanbieden van informatie, documentatie en advies aan de Vlaamse overheid en relevante organisaties; 2. ontwikkelen van methodieken en materialen die, wat effectiviteit betreft, wetenschappelijk onderbouwd zijn of de ontwikkeling ervan wetenschappelijk en methodologisch ondersteunen; 3. ondersteunen van de implementatie van methodieken en materialen, met inbegrip van deskundigheidsbevordering; 4. in overleg met het Departement Zorg en in afstemming met de Vlaamse werkgroep suïcidepreventie, inhoudelijk of organisatorisch coördineren van aspecten van het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie.