Planning en erkenning
Een overzicht van de procedures die de ziekenhuizen moeten volgen m.b.t. planning en erkenning.
Programmatie
Om ervoor te zorgen dat er voldoende aanbod maar geen overaanbod is aan medische diensten of ziekenhuisbedden, bepaalt de federale overheid een ‘programmatie’. Dit zijn bijvoorbeeld het aantal hospitalisatiebedden, plaatsen dagziekenhuis, medische toestellen of zorgprogramma’s die maximaal opgericht mogen worden.
Het aantal hospitalisatiebedden en plaatsen dagziekenhuis is gebaseerd op het bevolkingscijfer en evolueert in de tijd. De andere programmatiecijfers zijn een vast bepaald cijfer en evolueren dus niet mee met de groei van de bevolking.
Overzicht programmatie
- Programmatie voor algemene ziekenhuizen per regio
- Programmatie voor psychiatrische ziekenhuizen per regio
- Programmatie voor K-diensten (kinderpsychiatrie) per regio
- Programmatie voor SP-psychogeriatrie per regio
Legende bij de overzichten
- IP38: inplantingspool 38 - verdeling van Vlaanderen in 38 zorgregio's of "inplantingspolen"
- tp: theoretisch programmatiecijfer
- itp: invulling van het theoretische programmatiecijfer
Planningsvergunning
Een planningsvergunning is een officiële toestemming van het Departement Zorg om een bepaald zorgaanbod (verder) uit te bouwen. Voor de ziekenhuizen is de aanvraag van een planningsvergunning een cruciale stap om nadien ook een erkenning te kunnen krijgen. De nieuwe capaciteit moet passen in de programmatie. Ziekenhuizen moeten in eerste instantie beschikken over een vergunning vooraleer men grote investeringen kan opstarten.
Wanneer moet men een planningsvergunning aanvragen?
- Voor het zorgaanbod waarvoor door de federale overheid een programmatie vastgelegd is.
- Voor het zorgaanbod waarvoor grote investeringen in apparatuur of infrastructuur noodzakelijk zijn.
Voorwaarden
- Het nieuwe aanbod moet passen binnen de programmatie.
- Nieuwe bedden en plaatsen moeten in overeenstemming zijn met het koninklijk besluit (KB) op de gelijkwaardige vermindering van bedden. Dit wil zeggen dat voor de extra bedden of plaatsen die men creëert, hetzelfde aantal bedden moet verdwijnen in het eigen of een ander ziekenhuis.
- Het ziekenhuis moet inhoudelijk motiveren waarom men de extra bedden, plaatsen of specifiek soort van aanbod (dienst, zorgprogramma, etc.) wil.
Aanvraag indienen?
Stuur uw dossier aangetekend op en stuur een elektronisch exemplaar naar de dossierbehandelaar van uw ziekenhuis en het mailadres van het desbetreffende team.
Regelgeving
Een (voorlopige) erkenning aanvragen
Een ziekenhuis wordt erkend in zijn geheel, voor het aantal bedden en voor diensten, functies en zorgprogramma’s. Het ziekenhuis moet daarvoor voldoen aan de erkenningsnormen.
U kunt de erkenningsnormen en de erkenningen per type zorgaanbod terugvinden onder ‘Zorgverlening en diensten’.
Het kan zijn dat u eerst een voorlopige erkenning krijgt. Een voorlopige erkenning is 6 maanden geldig en kan verlengd worden. Wanneer uw voorlopige erkenning afloopt, voert Zorginspectie een audit uit. Op basis daarvan kent het Departement Zorg vervolgens de erkenning toe. De erkenning geldt voor onbepaalde duur, tenzij anders vermeld.
Inhoud aanvraag
Uw dossier moet de volgende documenten bevatten om ontvankelijk te zijn:
- de planningsvergunning;
- een nota ondertekend door de algemeen directeur en de arts die verantwoordelijk is voor de medische organisatie van de dienst;
- de lijst van de artsen en van het verplegende en paramedische personeel met naam, kwalificatie en hun arbeidsduur per week;
- een plan met de bestemming van de ruimten en het aantal bedden in de patiëntenkamers;
- een beschrijving van hoe de normen voor de technische uitrusting worden nageleefd;
- indien van toepassing: een afschrift van de overeenkomst tussen het ziekenhuis en de instellingen waarmee deze moet worden afgesloten;
- een ondertekend en gedateerd brandweerverslag en brandweerattest van de burgemeester. Meer informatie onder ‘Brandweerattesten en ziekenhuisnoodplannen’;
- alle overige informatie om aan te tonen dat men aan de erkenningsnormen (architectonisch, functionele, organisatorische, …) voldoet.
Aanvraag indienen?
Stuur uw aanvraag per mail naar de dossierbehandelaar van uw ziekenhuis en het mailadres van het desbetreffende team.
Regelgeving
Registratie zware medisch-technische apparatuur
De registratie van zware medische apparatuur in het landelijk kadaster voor toestellen voor medische beeldvorming is verplicht. Het gaat om CT, MRI, SPECT-CT en PET.
Voor de vervanging van een toestel of de plaatsing van een bijkomend toestel heeft u vooraf de toestemming nodig van de Vlaamse overheid. Deze toestemming wordt in het kadaster geregistreerd.
Meer informatie over de aanvraag van de toestemming vindt u in de omzendbrief 'Registratie zware medisch-technische apparatuurpdf bestand474.4kb'.
Naam van het ziekenhuis wijzigen
De officiële naam van uw ziekenhuis en de campussen staat vermeld in het erkenningsbesluit. Deze namen en indeling gebruikt het Departement Zorg in tal van (online) publicaties en webpagina’s.
Soms is er ook een wijziging nodig van de statuten van uw ziekenhuis, als de naam ook daar gebruikt wordt. Controleer dus ook de statuten of wij contacteren hiervoor de directie van uw ziekenhuis.
Aanvraag indienen?
Wilt u deze (campus)naam of indeling veranderen, vraag dan om uw erkenningsbesluit aan te passen.
Stuur uw vraag per mail naar de dossierbehandelaar van uw ziekenhuis en het mailadres van het desbetreffende team.
Bezwaar indienen
Als u niet akkoord bent met het voornemen van het Departement Zorg om een planningsvergunning of (voorlopige) erkenning te weigeren, kunt u binnen de 15 dagen een bezwaar tegen dat voornemen indienen met de vraag om gehoord te worden door de Adviescommissie voor Voorzieningen van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en (Kandidaat-)pleegzorgers.
Hoe indienen?
Stuur uw dossier aangetekend t.a.v. Karine Moykens - Secretaris-generaal. Het adres kunt u terugvinden bij contactgegevens. Stuur daarnaast een elektronisch exemplaar naar de dossierbehandelaar van uw ziekenhuis en het mailadres van het desbetreffende team.
Regelgeving
- Sector(en)
- Ziekenhuizen