Suïcidepreventie
Suïcide is een ernstig en complex volksgezondheidsprobleem. In 2022 overleden in Vlaanderen 1.024 personen, ten gevolge van suïcide (Departement Zorg, 2024). Vlaanderen hoort bij de Europese lidstaten die kampen met hoge suïcidecijfers: het Vlaams suïcidecijfer ligt 1,5 keer hoger dan het gemiddelde binnen de Europese Unie. In Vlaanderen zijn er verschillende initiatieven om suïcide te voorkomen en om mensen die het moeilijk hebben en hun omgeving te ondersteunen. Hier vind je informatie over de cijfers rond suïcide, de acties die de Vlaamse overheid onderneemt om dit probleem aan te pakken en de partners met wie er wordt samengewerkt.
Bij de Zelfmoordlijn 1813 staat er iemand voor je klaar. Elk gesprek is anoniem.
Bel 1813, chat of mail.
Beleidsinitiatieven en cijfers
De huidige gezondheidsdoelstelling 'Suïcidepreventie' van de Vlaamse Overheid streeft ernaar het aantal zelfdodingen in 2030 met 10% te doen dalen ten opzichte van het referentiejaar 2020. Om deze doelstelling te behalen werd het derde Vlaams Actieplan Suïcidepreventie (VAS III) uitgewerkt.
Het volledige Vlaamse actieplan kunt u vinden op de portaalsite Zelfmoord1813.be.
De meest recente cijfers worden gepubliceerd op de portaalsite.
Zelfmoord1813.be
De portaalsite zelfmoord1813.be is het digitale platform voor iedereen in Vlaanderen die op zoek is naar informatie of hulp over de preventie van zelfdoding. Bij de Zelfmoordlijn 1813 staat er iemand voor u klaar. Elk gesprek is anoniem.
Partners
- Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) is partnerorganisatie van de Vlaamse overheid voor de preventie van zelfdoding.
- Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ) is de organisatie met terreinwerking voor suïcidepreventie door laagdrempelige telezorg.
- De Suïcidepreventiewerking van de Centra Geestelijke Gezondheidszorg (CGG-SP) richt zich tot alle intermediairs die beroepshalve in contact komen met suïcidale personen. CGG-SP biedt vormingen aan en ondersteuning bij de opmaak van een suïcidepreventiebeleid.
Richtlijnen en methodieken voor zorgprofessionals
Als zorgverlener aan de slag met suïcidepreventie? Er zijn heel wat richtlijnen, methodieken en materialen beschikbaar om suïcidepreventie op een goede manier te implementeren.
Vormingen
Suïcidepreventie is een taak van iedereen, al is dit geen evidente opdracht. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Dankzij vormingen en trainingen leer je op de juiste manier omgaan met zelfdoding binnen je bedrijf, organisatie of vereniging.
Verder als nabestaande
Iemand verliezen door zelfdoding is heel erg pijnlijk en moeilijk te plaatsen. Als nabestaande word je overspoeld door heftige emoties en blijf je achter met een hoop vragen. Op de website van Werkgroep Verder na zelfdoding lees je waar je terecht kan voor ondersteuning, wat je kan helpen en hoe je kan leren omgaan met verlies door zelfdoding.