Uw erkenning aanvragen als parodontoloog
Voor het basisdiploma tandheelkunde is geen erkenning nodig. Zodra u dit diploma behaalt, krijgt u een visum van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid. Dat visum hoeft u niet aan te vragen. U moet daarna wel nog een opleiding volgen en een erkenning aanvragen voor een van de drie bijzondere beroepstitels: algemene tandheelkunde, orthodontie of parodontologie.
Welke stappen moet ik doorlopen om erkend te worden voor mijn beroepstitel?
1. Stageplan indienen
- Dat is een overzicht van uw stage met de data, duur, naam van de stagemeester(s) en de stageplaats(en). De stagemeester(s) moet(en) het stageplan ondertekenen.
- Aan het begin van uw opleiding dient u een stageplan in binnen de 2 maanden na het begin van de stage.
- Let op! Als u een verkorting wilt aanvragen, doet u dat vóór of tegelijk met het stageplan.
- Heeft u een opleiding algemeen tandarts afgerond en uw erkenning nog niet aangevraagd? Breng dit zo snel mogelijk in orde. Als u erkend bent als algemeen tandarts en u zou uw opleiding parodontologie niet afronden, kan u terugvallen op die erkenning.
2. Wijziging stageplan indienen
- Elke wijziging of onderbreking van uw stageplandoc bestand183.8kb meldt u aan de erkenningscommissie.
- Tijdens uw opleiding moet u een wijziging van stageplan bezorgen dat minimum 500 uren externe stage bevat.
3. Stagerapport indienen
- Bezorg aan het einde van elk opleidingsjaar uw Medbook of het model voor uw specialiteitdoc bestand181.1kb.
- Doe dit binnen de maand na het einde van elk stagejaar.
- De erkenningscommissie verwacht een stagerapport per 12 verstreken maanden.
- In uw laatste stagerapport voegt u een lijst toe van het aantal gepresteerde uren externe stage. Vermeld ook het totaal aantal gepresteerde uren.
4. Uw erkenning aanvragen
- Aan het einde van uw opleiding, dient u uw erkenningsaanvraag als parodontoloog in. Dat kan vanaf 1 maand vóór het einde van uw opleiding.
- Bent u reeds in het bezit van een erkenning als algemeen tandarts, en doet u nu een erkenningsaanvraag als parodontoloog? Dan wordt uw erkenning als algemeen tandarts opgeheven. Het is niet mogelijk om de 2 beroepstitels te combineren. U doet dat door samen met uw erkenningsaanvraag een geschreven en ondertekend document te bezorgen waarin u aangeeft dat u afstand doet van uw titel als algemeen tandarts.
Wanneer vinden de geplande zittingen plaats van de erkenningscommissie?
- 20 februari 2025
- 21 augustus 2025
- 9 oktober 2025
Wat is het verdere verloop van mijn aanvraag?
De behandeling van uw aanvraag verloopt als volgt:
- Wij controleren of uw aanvraag administratief volledig is. Als dat niet zo is, ontvangt u een bericht met de vraag om uw dossier aan te vullen met de ontbrekende documenten.
- Is uw dossier volledig, dan leggen we het voor aan de erkenningscommissie van uw specialisatie. Zij beoordelen uw dossier en geven een positief of negatief advies, of vragen extra aanvullingen.
- Hebt u vragen over de stand van zaken van uw dossier? Wacht eerst op het advies van de commissie. Anders kan de antwoordtermijn nodeloos oplopen.
- Bij een positief advies ontvangt u dat in uw eBox.
- Voor uw erkenningsaanvraag is dit op de laatste dag van uw stageplan.
- Voor uw andere aanvragen is dat binnen de 30 dagen na de zitting.
- Bij een negatief advies ontvangt u binnen de 30 dagen na de zitting via een aangetekende zending een voornemen tot weigering. U kunt dan vervolgens beroep aantekenen.
- Bezorg binnen de 30 dagen na ontvangst van het voornemen tot weigering een bezwaarnota met uw opmerkingen en eventuele bewijsstukken via tandartsen@vlaanderen.be.
- Als u deze tijdig indient, wordt die aan de Adviescommissie voor Voorzieningen van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin en (Kandidaat)-pleegzorgers bezorgd.
Via welk kanaal communiceert team Zorgberoepen over mijn aanvraag?
Het team Zorgberoepen communiceert digitaal met u, via uw eBox. Als er een nieuw bericht in uw eBox zit, ontvangt u een e-mail.
U activeert uw eBox via Mijn Burgerprofiel.
Hoe neemt het Departement Zorg een beslissing over mijn aanvraag?
De erkenningscriteria worden bepaald door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid. Het Departement Zorg (Vlaamse overheid) baseert zich op deze erkenningscriteria om uw aanvraag te behandelen.
Voldoe ik aan de erkenningscriteria?
Volgens de federale erkenningscriteria moet u aan de volgende erkenningscriteria voldoen:
Wie neemt de beslissing over mijn aanvraag?
Conform de procedurebesluiten, doet het Departement Zorg bij de uitoefening van de erkenningsbevoegdheid een beroep op erkenningscommissies. Per (groep van) beroepstitel(s) geeft een erkenningscommissie advies over de te behandelen aanvragen. De expertise van de leden is essentieel om over te gaan tot een geargumenteerd advies om een kandidaat al dan niet te erkennen en op die manier een kwalitatieve instroom aan zorgverleners te bewaken. Het departement neemt op basis van dat advies de uiteindelijke beslisssing over uw aanvraag.
Wat zijn de taken van de erkenningscommissie?
Gemotiveerde adviezen geven aan het Departement Zorg over:
- nieuwe stageplannen en wijzigingen
- stagerapporten en erkenningsaanvragen of kwesties in verband met die erkenning
- toezicht uitoefenen op de uitvoering van het stageplan
- problemen die regelmatig in de behandeling van de aanvragen tot erkenning worden vastgesteld melden aan het voorzitterscollege
- algemene adviezen verstrekken over de erkenning van tandarts-specialisten.
- Sector(en)
- Werk-Zorg