Wanneer zorg je voor verse lucht?
Elke dag van het jaar moet je zorgen voor verse lucht in je huis.
Bij activiteiten die zorgen voor vocht en vervuilende stoffen
Je zorgt best verschillende keren per dag voor verse lucht. Doe dit zeker bij activiteiten die de lucht vochten vervuild maken:
Verse lucht is ALTIJD nodig, maar soms wat meer dan anders. Bij activiteiten die vocht of vervuilende stoffen vrijgeven zorg je best voor extra verse lucht. Zomer én winter.
Ook in de winter
Heb je geen ventilatiesysteem? Dan kan het verleidelijk zijn om ramen toe te houden in de winter. Toch is het belangrijk om ook dan te zorgen voor verse lucht. Zo stapelen vocht en schadelijke stoffen zich niet op in je huis.
Ook in de winter zorg je voor verse lucht. Volg onze tips om energieverlies te beperken in de winter:
- Open ramen tegenover elkaar (verschillende gevels) om een luchtstroom te creëren. Zo komt er op korte tijd meer verse lucht de ruimte binnen.
- Zet de verwarming uit tijdens het openen van de ramen. Of open de ramen voordat je de verwarming aanzet (bijvoorbeeld als je opstaat of thuiskomt van het werk).
- Open het raam meerdere keren per dag kort in plaats van één keer lang. Anders neemt de temperatuur in de ruimte sterk af en zullen ook je meubelen en muren afkoelen. Het opwarmen hiervan kost je meer energie. Vervuilende stoffen stapelen zich zo ook minder op.
- Varieer je raamopening naargelang de weersomstandigheden. Als er veel wind is buiten mag je het raam minder lang openen. Hoe groter het temperatuurverschil tussen binnen en buiten, hoe sneller er verse lucht binnenkomt. Het kan dus bij roosters ook nodig zijn om nog aanvullend een raam open te zetten.
- In oude woningen krijg je ook verse lucht binnen via kieren en spleten. Sluit kieren en spleten daarom niet af.
- Laat binnendeuren regelmatig en ook ‘s nachts openstaan om een goede luchtdoorstroming te krijgen doorheen de hele woning. Stop ook de spleten onder de binnendeuren niet dicht.
Voor de professional
Werk je als professional rond energiezuinig wonen? Of kom je soms bij mensen thuis die klachten ervaren door een ongezond binnenmilieu? Welke adviezen geef je rond ventileren in de winter bij schommelende energieprijzen?
We hebben adviezen en tips gebundeld in een achtergronddocument om het energieverlies tijdens het ventileren en verluchten te beperken, aangevuld met een handige checklist.
Wil je een vorming geven over gezond binnen, ook in de winter? Deze kan je aanvragen via onze materialenpagina.
Bekijk al onze materialen hier.