Infrastructuur

Wie is VIPA?

Het VIPA staat voor het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden. Het is een intern verzelfstandigd agentschap (IVA) van de Vlaamse overheid dat de realisatie van betaalbare, kwaliteitsvolle en duurzame zorginfrastructuur ondersteunt.

Adresgegevens VIPA
  • Bezoekadres VIPA: Simon Bolivarlaan 17 - 1000 Brussel
  • Postadres VIPA: Koning Albert II-laan 15, postbus 495 - 1210 Brussel
  • Ondernemingsnummer VIPA: BE 0254.481.973

 

Missie - visie van VIPA

Missie​
Het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) ondersteunt de realisatie van betaalbare, kwaliteitsvolle en duurzame welzijns- en zorginfrastructuur.

​Visie
Het VIPA wil als partner initiatiefnemers ondersteunen en begeleiden om vanuit een langetermijnvisie zorg- en welzijnsinfrastructuur te realiseren. ​Het VIPA wil daarnaast als kenniscentrum zowel de initiatiefnemers als het beleid adviseren, sensibiliseren en inspireren, om betaalbare, kwaliteitsvolle en duurzame zorginfrastructuur te ontwikkelen​. Het VIPA wil andere actoren ertoe aanzetten om een zorgvriendelijke woon- en leefomgeving te creëren zodat mensen met zorgnoden maximaal aan de samenleving kunnen blijven deelnemen.​

​Strategische doelstellingen​
Als infrastructuurloket voorziet het VIPA in steun en begeleiding voor de realisatie van betaalbare, kwaliteitsvolle en duurzame zorginfrastructuur​.

Het VIPA verricht als kennisloket beleidsvoorbereidend en –evaluerend werk, zodat het beleid onderbouwde en strategische keuzes kan maken om een innoverend en duurzaam beleid voor welzijns- en zorginfrastructuur te voeren. Vanuit deze rol als kenniscentrum voorziet het VIPA op een geïntegreerde manier advies en begeleiding aan initiatiefnemers om betaalbare, kwaliteitsvolle en duurzame zorginfrastructuur te ontwikkelen​.

Het VIPA bouwt en onderhoudt een sector- en beleidsdomeinoverschrijdende samenwerking om andere beleidsdomeinen aan te zetten om te komen tot een efficiënte realisatie van aanpasbare en multifunctionele infrastructuur en te sensibiliseren tot een effectieve realisatie van een leeftijds- /zorgvriendelijke woon- en leefomgeving. ​

Sector(en)
Eerste lijn
Geestelijke Gezondheidszorg
Gehandicaptenzorg
Jeugdhulp
Kinderopvang
Revalidatie
Thuiszorg
Welzijnsvoorzieningen
Woonzorg
Ziekenhuizen