Beleid

Zorgstrategische planning

Zorgstrategische planning is een proces waarbij ziekenhuizen op lange termijn plannen hoe zij hun zorgaanbod en -infrastructuur willen ontwikkelen om optimaal te kunnen inspelen op de behoeften van hun patiëntenpopulatie. Dit proces houdt rekening met demografische veranderingen, epidemiologische trends, technologische vooruitgangen en de beschikbare middelen. We maken een onderscheid tussen een regionaal zorgstrategisch plan, een individueel zorgstrategisch plan en een thematisch zorgstrategisch Plan.

Regionaal zorgstrategisch plan

Een regionaal zorgstrategisch plan is een plan dat de ziekenhuisnetwerken opstellen om het zorgaanbod in een specifieke regio te organiseren en te optimaliseren. 

Het doel van dit plan is om de zorgverlening in de regio af te stemmen op de behoeften van de lokale bevolking. Het moet de samenwerking tussen de ziekenhuizen onderling en met andere zorgverstrekkers stimuleren.

Individueel zorgstrategisch plan

Een individueel zorgstrategisch plan is een plan van een individueel ziekenhuis om het zorgaanbod te organiseren en optimaliseren. Een goedgekeurd individueel zorgstrategisch plan is een vereiste voor een ziekenhuis om aanspraak te kunnen maken op infrastructuursubsidies.

Algemene en universitaire ziekenhuizen moeten beschikken over een goedgekeurd individueel zorgstrategisch plan, dat past binnen een goedgekeurd regionaal zorgstrategisch plan van het ziekenhuisnetwerk waarvan ze deel uitmaken. 

Voor psychiatrische ziekenhuizen en revalidatieziekenhuizen volstaat een goedgekeurd individueel zorgstrategisch plan.

Thematisch zorgstrategisch plan

Het verkrijgen van een planningsvergunning, erkenning en aanwijzing kan afhankelijk worden gemaakt van het voorafgaand beschikken over een goedgekeurd thematisch zorgstrategisch plan.

De Vlaamse Regering kan de zorgopdrachten bepalen waarvoor een thematisch zorgstrategisch plan moet worden uitgewerkt. Er zijn dit ogenblik nog geen dergelijke zorgopdrachten bepaald.

Sector(en)
Ziekenhuizen