Bouwproject
Conceptueel/functionaliteit
Integratie in de omgeving
Integratie kunstwerk
Duurzaamheid

Zorgzame verbouwing van een fabriek tot opvang voor dak- en thuislozen

Met dit ambitieus verbouwingsproject brengt CAW Oost-Vlaanderen haar dak- en thuislozenwerking onder in een verlaten peperkoekfabriek. Het programma dat hier onderdak krijgt zijn de studio’s voor tijdelijke opvang, crisisopvang, kantoor- en spreekruimtes en het inloopcentrum Den Durpel. Het binnengebied transformeert tot een besloten en toch open plek, waar een kwetsbare doelgroep zich veilig kan voelen en op adem kan komen. Niet voor niets laureaat voor de Prijs Wivina Demeester in 2021.

F0_20190829_VOLT_CAW_SINT_NIKLAAS__DDESMET
VOLT CAW Sint-Niklaas
Luchtfoto CAW VOLT Sint-Niklaas
VOLT CAW Sint-Niklaas
Initiatiefnemer
CAW Oost-Vlaanderen vzw
Kostprijs
2.262,00 euro/m2
Jaartal ingebruikname
2018
Voorziening
Locatie

Blokmakerstraat 4

9100 Sint-Niklaas


Aard van de werken
Ingrijpende duurzame verbouwing
Verbouwing
Capaciteit

30 plaatsen

Oppervlakte
1.383,00 m2
Ontwerpteam
  • Architect: Volt Architecten 
  • Technieken: Tech 3 
  • EPB: VCCA
  • Stabiliteit: L.I.M.E. bv
Bouwprogramma

Een opvangcentrum voor dak- en thuislozen met 30 plaatsen (16 studio’s), overdekte parkeergelegenheden en een inloopcentrum aan de Blokmakerstraat.

Een complexe verbouwing in een binnengebied

Om de verouderde gehuurde opvang te vervangen, opteerde het CAW voor een nieuwe locatie in het centrum van de stad Sint-Niklaas. Een site met een oude fabrieksruimte en twee rijwoningen diende zich aan.

Conceptueel is er gekozen voor maximaal behoud van de bestaande volumes van de fabriek met behoud van de industriële sfeer. Het project bestaat uit de renovatie van de 2 rijwoningen en een ingrijpende energetische verbouwing van het fabrieksgebouw in het binnengebied. 

Het opzet was het creëren van studio’s centraal op de eerste verdieping van het fabrieksgebouw. Het CAW stapt in dit project voor het wonen af van de vroeger gangbare groepsopvang en kiest voor individuele studio’s, aangevuld met ontmoetingsruimten, een wasplaats, spreekkamer en linnenruimte. Het gelijkvloers, te donker als functionele ruimte, wordt gebruikt voor parkeren. De studio’s hebben verschillende groottes om een flexibel aanbod te hebben naar de doelgroep. Er zijn tien 1-persoonsstudio’s, vier 2-persoonsstudio’s en twee 3-persoonsstudio’s. Twee studio’s zijn volledig rolstoeltoegankelijk en zo goed als alle andere rolstoelbezoekbaar via de bredere toegangsdeur.

De toegang tot deze studio’s is georganiseerd via een overdekte gang, waardoor iedere studio als het ware een eigen voordeur heeft. Aan de straatkant bevindt zich een rijwoning met een inloopcentrum op het gelijkvloers en 4 studio’s op verdiepingen 1 en 2. 

 

Een tof ontwerp met veel buitenruimte. Wat een fantastische transformatie van fabriek naar opvang.

bouwheer

Duurzame keuzes

De keuze voor maximaal behoud van de bestaande structuur is een zeer duurzame keuze op zich gezien het uitgespaarde materiaal voor de ruwbouw. Het nieuwe programma is als het ware ingeplugd in het oude pand. De studio-units, kantoren en alle overige verwarmde functies werden als 'dozen' in lichte houtskelet in de bestaande bebouwing ingeschoven, met een volledige doorlopende akoestische en thermische schil.

Verder zet het project maximaal in op duurzame technieken en doorgedreven isolatie van de gebouwschil. Er is bijvoorbeeld gekozen voor passieve koeling via free cooling in de kantoorzone. Dit betekent dat tijdens de nacht de ventilatiedebieten worden opgetrokken en zo bij lagere buitentemperaturen worden binnengebracht. Dit gebeurt door een bypass over de warmtewisselaar. 
 

Technieken
  • Epeil: EPW 34 en EPU 33
  • Fotovoltaïsche zonnepanelen
  • Gasabsorptiewarmtepomp 
  • Regenwaterrecuperatie
  • Ventilatiesysteem D in kantoren en gemeenschappelijke ruimten /  C in studio’s
  • Zomercomfort: zonwerende beglazing, vaste luifels en free-cooling 
  • LED verlichting 
     

Street art in het binnengebied

Het kunstwerk is een street-art project van collectief Hell’0 op de bestaande muren. De vraag van het CAW in de oproep naar kunstenaars, lag de suggestie voor street art al op tafel. Het CAW vroeg ook om rekening te houden met hun doelpubliek en visie, en een positieve insteek, zonder betuttelend te zijn, was wenselijk. 

Met een rustig en optimitisch kleurgebruik, zo oordeelde de jury, heeft het collectief Hell’O daar een mooi antwoord op geboden.  De vormentaal is aantrekkelijk zonder verhalend te zijn, het spreekt tot de verbeelding, maar is niet overheersend. Waar er eerst werd voorgesteld om op panelen te gaan werken, is later beslist om de street art echt op de muren uit te voeren, wat tot een echt geïntegreerd kunstwerk heeft geleid. 

VOLT_CAW_SINT_NIKLAAS__DDESMET_kunstwerk
Foto kunstwerk CAW Sint-Niklaas - © DDESMET

Leerpunten of tips

De bouwheer is zeer tevreden van het ontwerp en zeker van het ruimtegevoel en de genereuze buitenruimte. De samenwerking met de architect verliep ook zeer vlot. Door de studio’s apart van elkaar te bouwen in houtskelet is er een goed akoestisch comfort tussen de studio’s. Voor deze doelgroep is er ook veel aandacht gegaan naar onderhoudsvriendelijkheid door bv afwasbare verf te gebruiken.

De bouwheer heeft vooral nog tips voor de werffase: veel aanwezig zijn als bouwheer, alles goed bijhouden (vordering, verrekeningen…) en vooral… volharden, ook als het moeilijk loopt met de aannemer. 
 

Sector(en)
Welzijnsvoorzieningen