Werken in de zorg
Actieplan ‘personeel in de zorg en welzijnssector’
Met het Actieplan (Zij-)Instroom willen de Vlaamse overheid en de sociale partners meer mensen aan het werk krijgen en houden in de gezondheidszorg- en welzijnssectoren. De diverse maatregelen dienen om de instroom, doorstroom, zij-instroom en behoud van personeel te versterken.
Pijlers van het actieplan
De grootste pijlers van het actieplan zijn:
- Kwalificerende opleidingstrajecten voor (zij-)instroom:
- De (sectorale) kwalificerende opleidingstrajecten (verzorgende, zorgkundige, kinderbegeleider) werden uitgebreid, waardoor er meer kandidaten kunnen inschrijven.
- Daarnaast werd de opleiding tot persoonsbegeleider toegevoegd
- Branding “Careër”:
- Er is één duidelijke koepelbranding uitgewerkt. De acties zijn erop gericht om een positievere beeldvorming van deze sectoren te verspreiden. Doel is om mensen te motiveren om een gezondheidszorg- of welzijnsopleiding te volgen en in deze sectoren te gaan werken.
- Daarnaast is er één intakeplatform. Dit platform biedt een overzicht van de verschillende opleidingen binnen de gezondheidzorg- en welzijnssectoren. Opzet is om ook informatie te bundelen over openstaande vacatures en zowel potentiële instromers als zij-instromers toe te leiden naar specifieke jobs en opleidingen.
- Structureel instroomkanaal:
- Hierdoor krijgen de voorzieningen uit de sector de mogelijkheid om personeel dat niet of niet voldoende gekwalificeerd is al tewerk te stellen met een contract van onbepaalde duur, en structureel mee te verankeren in de basisfinanciering. De voorwaarde is dat deze kandidaten een opleidingstraject volgen dat leidt tot een kwalificatie of diploma in een knelpuntberoep (verzorgende/zorgkundige, kinderbegeleider, opvoeder/begeleider/persoonsbegeleider en logistiek assistent/logistiek medewerker in de zorg).
- De voorzieningen die gebruik maken van dit structureel instroomkanaal, kunnen beroep kunnen doen op flankerende begeleiding en coaching op de werkvloer.
- Opleiding en begeleiding:
- Begeleiding bij stage
- Train the trainer/mentoropleiding
- Begeleiding van nieuwe werknemers in een gezondheidszorg-/welzijnsfunctie
- Leerplekondersteuning