Infrastructuur

Beleid en regelgeving toegankelijkheid zorginfrastructuur

Regelgeving toegankelijkheid, beknopt overzicht toepassingsgebied, quickscan, checklist, beleidsnota gelijke kansen, ...

Beknopt overzicht regelgeving toegankelijkheid

Het besluit is van toepassing:

  • Voor alle publiek toegankelijk gebouwen
  • Waarvoor een stedenbouwkundige vergunning of meldingsplicht vereist is
  • Op het deel waar werken uitgevoerd worden

Uitzonderingen naar gelang de oppervlakte van het publiek toegankelijke gedeelte:

  • < 150m²: enkel toegangspad en toegangsdeur
  • 150m² ≤ 400 m²: uitzondering op de niet-gelijkvloerse delen indien er op een andere locatie eenzelfde functie vervult en voldoet  

Vul de checklist in voor een uitgebreid overzicht.

Quickscan en checklist toegankelijkheid

Deze tools zijn bedoeld als een praktisch hulpmiddel voor de bouwpraktijk, zowel voor ontwerpers, bouwheren als ambtenaren. Deze instrumenten zijn hulpmiddelen, maar bieden geen garantie op een toegankelijk gebouw. Hiervoor verwijzen we naar het advies van Inter en de inspiratiebundels en -folders toegankelijkheid.

  • De checklist resulteert in een document dat toegevoegd kan worden aan het aanvraagdossier van de stedenbouwkundige vergunning.
  • De quickscan is een hulpmiddel, inzetbaar vanaf de start en gedurende het volledige ontwerpproces van een project.

Voor ziekenhuizen werd er in het kader van het GRO-zorgaddendum een checklist voor een integraal toegankelijk gebouw ontwikkeld die kan gebruikt worden door ontwerpers.

Integrale toegankelijkheid en Universal design

Heel veel verschillende mensen gebruiken dagelijks onze leefomgeving. Dat doen ze bovendien in een veelheid van situaties en met verschillende mogelijkheden. Een toegankelijke omgeving kan iedereen vlot, gebruiksvriendelijk en veilig gebruiken. Zo wordt niemand uitgesloten.

Dit vormt het uitgangspunt van een nieuwe ontwerpbenadering: ontwerpen voor iedereen of Universal Design. Het is mooi, makkelijk, functioneel en toegankelijk. Het geldt voor gebouwen, openbare ruimten, vervoermiddelen en gebruiksvoorwerpen, maar ook voor minder tastbare dingen zoals communicatie, informatie en aanbod van diensten. Het gaat niet alleen om slim ontwerpen. Een doorgedreven aandacht en een zorgvuldig oog voor detail zijn ook noodzakelijk. Dat is belangrijk vanaf het ontwerp tot en met de uitvoering, van bij het beheer tot het gebruik.

Toegankelijkheid vraagt ook om een samenspel van doordachte concepten, creatieve ontwerpers, een daadkrachtig beleid en een sterke betrokkenheid van gebruikers. Dat alles is nodig op alle niveaus en in alle sectoren.

Zeker in een snel vergrijzende samenleving moeten we meer dan ooit werk maken van integrale toegankelijkheid. In de toegankelijkheidsketen is elke schakel onmisbaar! 

Sector(en)
Eerste lijn
Geestelijke Gezondheidszorg
Gehandicaptenzorg
Jeugdhulp
Kinderopvang
Residentiële ouderenzorg
Revalidatie
Thuiszorg
Welzijnsvoorzieningen
Woonzorg
Ziekenhuizen