Gezondheid en preventie

Bevolkingsonderzoek naar aangeboren aandoeningen

Alle ouders van pasgeboren baby’s in Vlaanderen kunnen bij hun kindje vanaf 48 tot en met 96 uur na de geboorte een bloedstaal laten afnemen waarin een aantal ernstige aangeboren aandoeningen worden opgespoord. Dit bloedstaal wordt afgenomen met een prikje in de rug van de hand van de baby. Vroeger gebeurde het prikje in de hiel, en daardoor wordt dit bevolkingsonderzoek in de volksmond nog vaak “de hielprik” genoemd. De aandoeningen die opgespoord worden zijn zeldzaam maar ernstig. Dankzij tijdige opsporing via de hielprik kunnen we schade aan de gezondheid door deze aandoeningen voorkomen of beperken. Meedoen is niet verplicht, maar wordt sterk aanbevolen. De analyse van het bloedstaal wordt door de overheid betaald. De analyse is dus gratis voor de ouders.

Waarom deelnemen?

Het is de bedoeling om deze aangeboren aandoeningen zo vroeg mogelijk op te sporen en zo snel mogelijk te behandelen. Zo kunnen plotse overlijdens, ernstige handicaps of chronische ziektes worden voorkomen of kan het ziekteproces afgeremd worden. Hoe vroeger deze ziekten opgespoord worden, hoe beter ze behandeld kunnen worden. Het gaat om aandoeningen waarvoor vroegtijdige behandeling een groot gezondheidsvoordeel biedt. 

Zonder systematische screening worden deze aandoeningen vaak laattijdig in het ziekteproces ontdekt. De hielprik zorgt ervoor dat deze aandoeningen zo vroeg mogelijk opgespoord worden om ze tijdig te behandelen. Op www.aangeborenaandoeningen.be vind je meer informatie over de aandoeningen die worden opgespoord door dit bevolkingsonderzoek.

Sector(en)
Ziekenhuizen