Bevolkingsonderzoek
Sommige risico’s of ziektes zijn al in een vroeg stadium op te sporen. In een bevolkingsonderzoek of populatiegerichte screening wordt een doelgroep gescreend op afwijkingen die kunnen wijzen op zo’n risico of ziekte. Dit heeft tot doel de nadelen van die risico's of ziekten te beperken of de kans op herstel te verhogen. De Vlaamse overheid organiseert zelf bevolkingsonderzoeken en verleent toestemming aan kwalitatief bevolkingsonderzoek op initiatief van andere organisaties. De Vlaamse werkgroep Bevolkingsonderzoek adviseert over dit onderwerp. De website www.bevolkingsonderzoek.be bundelt alle informatie over screening en bevolkingsonderzoek.
Verschillende soorten bevolkingsonderzoeken
In Vlaanderen kunnen we twee soorten bevolkingsonderzoeken onderscheiden: de bevolkingsonderzoeken van de Vlaamse overheid en alle andere.
Vlaams beleid bevolkingsonderzoek
Bevolkingsonderzoeken van de Vlaamse overheid
Vandaag biedt de Vlaamse overheid vier bevolkingsonderzoeken aan. Ze worden in de hele Vlaamse Gemeenschap op dezelfde manier georganiseerd en voldoen aan strenge kwaliteitseisen. De kwaliteit van deze onderzoeken wordt nauwgezet opgevolgd en geëvalueerd.
Lees meer over de bevolkingsonderzoeken van de Vlaamse overheid naar kanker.
Je herkent de verschillende bevolkingsonderzoeken aan hun logo
Ook de onderzoeken door Kind en Gezin bij kinderen van 0 tot 3 jaar, zoals de neonatale gehoorscreening of de oogtest bij peuters van 1 en 2 jaar of de periodieke preventieve onderzoeken bij schoolgaande kinderen en jongeren door de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB), zijn bevolkingsonderzoeken die door de overheid worden aangeboden.
Meer informatie vindt u op de volgende sites: